Dostupni linkovi

Jedan rudar smrtno stradao, drugi povrijeđen u rudniku u BiH


Rudar u Staroj jami kod Zenice, ilustrativna fotografija

Jedan rudar je smrtno stradao, a drugi povrijeđen u rudniku uglja Đurđevik kod Živinica, na sjeveroistoku Bosne I Hercegovine.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila portparolka Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona Amra Kapidžić.

“Rudar koji je povrijeđen je prevezen u Univerzitetski klinički centar u Tuzli”, kazala je Kapidžić.

Još uvijek nisu poznate okolnosti u kojima su stradali rudari.

Kako navodi Kapidžić, policijski službenici preduzimaju mjere i radnje na rasvjetljavanju događaja.

Dodaje da je o svemu obavješten i dežurni kantonalni tužilac.

Proizvodnja u rudnicima uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), jednom od dva entiteta u BiH, pokrenuta 1. decembra, nakon što su rudari postigli Sporazum sa Elektroprivredom BiH, u okviru koje posluju rudnici.

Rudari sedam rudnika sa područja Federacije BiH koji su dio koncerna "Elektroprivrede BiH", obustavili su rad 23. novembra, kada su i protestvovali pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Proizvodnja u rudnicima je bila obustavljena.

Protest rudara u Sarajevu: 'Nikom ne bilo kao nama'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Prema usvojenom Sporazumu, JP Elektroprivreda BiH i rudnici uglja koji su u njenom sastavu će najkasnije do 31. maja 2022. uraditi Plan i program uvezivanja staža svim radnicima u rudnicima uglja.

Postignut je dogovor i da se do 30. aprila 2022. usaglasi jedinstveni Pravilnik o radu i Pravilnik o radnom učinku i vrednovanju otežanih uslova rada.

Dogovoreno je i da Elektroprivreda BiH do 3. decembra traži od Vlade FBiH saglasnost za izmjenu cijene uglja koja se isporučuje u Elektroprivredi.

Elektroprivreda se obavezala da nakon date saglasnosti dostavi prijedlog Ugovora o isporuci uglja za 2022. godinu po većoj cijeni za 20 posto.

Sporazumom je predviđeno i da se obezbijede potrebna sredstva za izmirenje obaveza za penzionisanje rudara.

XS
SM
MD
LG