Dostupni linkovi

Rudari ponovo protestovali u gradovima Federacije BiH


Završen protest ispred rudnika Kreka u Tuzli, 26. novembar
Završen protest ispred rudnika Kreka u Tuzli, 26. novembar

Protesti rudara, članova njihovih porodica i građana završeni su u petak, 26. novembra u večernjim satima. Oni su izašli na ulice u Tuzli, Kaknju, Brezi i Zenici, zahtijevajući bolje uslove rada u rudnicima uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), jednom od dva BiH entiteta.

Predsjednik Sidnikata rudnika FBiH Sinan Husić, ranije u petak je izjavio za Radio Slobodna Evropa (RSE) da rudari izlaze na ulice jer je Elektroprivreda BiH, u čijem vlasništvu su rudnici uglja, odbila da prihvati sporazum koji su postigli sa Ministarstvom industrije i energetike FBiH.

"Na ovaj način nastavljamo borbu u našim gradovima. Ako bude potrebe, vratićemo se sigurno, još brojnije, nego što smo bili, u Sarajevo", rekao je Husić za RSE.

Husić je rekao da je i dalje obustvaljena proizvodnja u rudnicima, te da za moguće restrikcije struje treba pitati za odgovornost "direktora Elektroprivrede BiH, direktore rudnika uglja u Federaciji BiH", a ne rudare.

Rudari sedam rudnika sa područja FBiH protestovali su 23. novembra pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu, ali su dan kasnije (24. novembra) donijeli odluku o prekidu protesta.

Rudari su nezadovoljni novim pravilnikom o radu i učinku kojim bi im bile smanjene plate, odnosno povećana norma.

Sinan Husić je ranije kazao da se ovim pravilnicima visina osnovne plaće kopača u jami, sa sadašnjih 850 maraka (oko 425 eura), smanjuje na 570 maraka. Zahtjev rudara je da visina plate bude 1.000 maraka (500 evra).

Šta kaže drugi sindikat?

Sindikat elektroenergetskih radnika (SEER) FBiH saopštio je u petak, 26. novembra da zahtjevi Sindikata rudara "ni u kom slučaju ne smiju ugroziti likvidnost i opstojnost Elektroprivrede BiH".

Navode da bi uništenje Elektroprivrede za posljedicu moglo imati stečaj i gubitak energetske neovisnosti FBiH, kao i "nesagledive posljedice za građane i privredu" - zatvaranje firmi i gubljenje radnih mjesta, kao i "drastično poskupljenje struje u svim kategorijama kupaca".

Sindikat elektroenergetskih radnika FBiH smatra da se izneseni zahtjevi rudara "mogu tolerisati i smatrati razumnim" kada se govori o uvezivanju staža radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje i povećanju cijene uglja i struje koja će direktno biti usmjerena za konsolidaciju rudnika.

Šta kaže vlada?

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić je u srijedu uputio zahtjev predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadu Zaimoviću za sazivanje vanredne sjednice ovog doma na kojoj bi se raspravljalo o zahtjevima rudara.

Istovremeno, od federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića i direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH (EP BiH) Admira Andelije je zatraženo da Vladi hitno dostave informaciju vezanu za stanje u rudnicima i zahtjeve rudara, a koju će Vlada FBiH uputiti ka Parlamentu FBiH.

U utorak je održan hitan sastanak u Vladi Federacije BiH o rješavanju problema rudnika i zahtjeva rudara. Formiran je pregovarački tim za razgovore s predstavnicima rudara.

Direktori šest, od ukupno sedam, rudnika na području Federacije BiH, koji posluju u okviru koncerna Elektroprivrede BiH su 18. novembra ukazali na financijske probleme u rudnicima, kao i na mogući stečaj.

U pismu koje su uputili Vladi Federacije BiH, Elektroprivredi BiH i Sindikatu, naveli su da je, bez restrukturiranja rudnika, stečaj neminovan, što će izazvati poremećaje u elektroenergetskom sistemu BiH i Federacije BiH, ekonomiji i privredi i uzrokovati socijalne probleme.

Pismo je objavljeno šest mjeseci nakon što je Elektroprivreda BiH pokrenula proces reorganizacije koji bi trebalo da osigura osnove za ekonomski održivo poslovanje i rad rudnika u periodu energetske tranzicije zasnovane na dekarbonizaciji, odnosno prestanku korištenja uglja za proizvodnju struje i postepenom zatvaranju termoelektrana i rudnika.

Iz EPBiH ističu i da su u junu 2021. godine osigurali oko 62,5 miliona eura za zbrinjavanje viška zaposlenih i izmirivanje obaveza za penzionisanje radnika u rudnicima Kreka, Đurđevik, Breza, Kakanj, Zenica i Abid Lolić.

Istom odlukom osigurano je i oko 65 miliona eura za nastavak investicionih ulaganja.

Time su, dodaju, ispunjene obaveze Elektroprivrede BiH iz Sporazuma od 19. maja 2021. godine, koji je potpisan sa Sindikatom radnika rudnika u Federaciji BiH (FBiH) o nastavku restrukturiranja rudnika, koje su se odnosile na osiguranje financijskih sredstava.

Vlada bh. entiteta Federacije BiH je 22. augusta 2019. godine usvojila Program o restrukturiranju elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH. Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (jedan od dva doma u Federaciji BiH) dao je saglasnost na taj dokument na sjednici 29. januara 2020. godine.

Poreski dug rudnika u Federaciji BiH, zaključno s krajem prošle godine, iznosio je skoro 263 miliona eura.

XS
SM
MD
LG