Dostupni linkovi

Elektroprivreda BiH: Ugrožena proizvodnja električne energije


Termoelektrana u Tuzli (ilustracija)
Termoelektrana u Tuzli (ilustracija)

Depoi Termoelektrane u Tuzli su bez zaliha uglja i dalja proizvodnja električne i toplotne energije ozbiljno je ugrožena, saopšteno je iz Elektroprivrede Bosne I Hercegovine.

Kao razlog navode štrajk rudara koji već treći dan štrajkuju, nezadovoljni novim pravilnikom kojim im je, kako ističu, smanjena plata.

“Sinoć (srijeda)u 22 sata obustavljen je rad Bloka 4, a u pogon je kao zamjenski kapacitet uključen Blok 3 sa jednim kotlom. U pitanju su postrojenja u kojim se proizvodi toplotna energija za zagrijavanje oko 120 hiljada građana Tuzle i Lukavca. Blok 3 će u narednoj sedmici, za koju je prognozirano zahlađenje, biti u pogonu sa oba kotla. Potrebne količine ugalja za njegov rad biće obezbjeđene iz rudnika Banovići i Stanari”, ističe se u saopštenju za javnost, te dodaje kako su redukcije u isporuci i snabdijevanju kupaca sve izvjesnije.

Termoelektrana Tuzla je obavijestila, ističe se u saopštenju, korisnike toplotne energije i tehnološke pare o mogućoj redukciji u snabdijevanju uzrokovanoj obustavom isporuke uglja iz rudnika Koncerna.

“U Termoelektrani Kakanj su zbog otežanog rada postrojenja u Tuzli, u pogonu sva tri bloka i njihov dalji rad u punom kapacitetu upitan je sa tehnološkog i sigurnosnog aspekta”, navodi se u saopštenju Elektroprivrede BiH.

Rudari sedam rudnika sa područja entiteta Federacija BiH (FBiH) su 23.i 24.novembra protestovali pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu, kada su donijeli odluku o prekidu protesta.

Rudari obustavili protest, ali proizvodnje nema
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

"Mi više ne čekamo, vraćamo se u rudnike uglja FBiH. Imamo aktivan radnički neposluh koji Sindikat radnika rudnika BiH podržava. Nema proizvodnje uglja u rudnicima Federacije BiH. Nećemo početi s proizvodnjom dok se ne usaglasimo sa svim našim zahtjevima", rekao je predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

Rudari su nezadovoljni novim pravilnikom o radu i učinku kojim bi im bile smanjene plate, odnosno povećana norma.

Sinan Husić je ranije kazao da se ovim pravilnicima visina osnovne plaće kopača u jami, sa sadašnjih 850 maraka (oko 425 eura), smanjuje na 570 maraka.

XS
SM
MD
LG