Dostupni linkovi

Rudari Đurđevika odbijaju napustiti jamu


Sastanak Uprave rudnika Đurđevik i Saveza samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH nije polučio nikakve rezultate zbog kojih bi 150 rudara napustilo metansku jamu u kojoj se nalaze već više od 30 sati. Svaki dalji boravak rudara dalje u jami je rizičan, pa je alarmirana je i četa za spasavanje.

Jedan od rudara koji prosvjeduju izašao je u međuvremenu iz jame jer se osjećao loše, te je intervenirala hitna pomoć koja ga je odvezla.

Rudari od 12. 00 sati odbijaju uzimati hranu i vodu. I dalje su izričiti u svojim zahtjevima da traže smjenu uprave i nadzornog odbora, pravilniju raspodjelu plaća, odnosno povećane plaće u neposrednoj proizvodnji, te smjenu novoimenovanog tajnika društva Asima Aljića.

Izjave novinarima nakon sastanka uprave i sindikata direktor Rudnika Đurđevik Zijad Rahimić nije želio dati, a predsjednik Saveza samostalnog sindikata rudnika FBiH Sinan Husić također se nije pojavio pred novinarima.

Pred javnost je stao jedino predsjednik Radničkog sindikata Rudnika Đurđevik Said Muhić, koji je rekao da je situacija u Rudniku sve teža i da izmiče kontroli.

„Vjerujte da sam jako skeptičan i razočaran postupcima i jednih i drugih jer niko ne pokazuje spremnost. Vjerujte da nisam siguran na što sve ovo može izaći. Jedina mi je želja da ovo sve prođe bez ikakvih ljudskih posljedica, jer nikad se štrajk u rudnicima, posebno sa podzemnom eksploatacijom, nije dobro završio. Rudari nisu promijenili mišljenje ni za jedan milimetar. Ono što su jučer istakli, to vrijedi i danas. Oni čak prijete radikalizacijom - da će se spustiti na niže kote u jami, i to je ono što me dodatno zabrinjava. Oni su od 12 sati prestali uzimati hranu i vodu, a ja sam njima rekao da ću im hranu redovno dostavljati. Međutim, nije rješenje ni kad im ostavljaš, oni neće. Onda tu postoje dodatni problemi jer ih još više revoltiraš“, kaže Muhić.

Uprava i sindikati Rudnika i dalje održavaju izvanredne sjednice, a iz uprave Rudnika su nam poručili da zvanično priopćenje slijedi tek u srijedu ujutro. Rudari su poručili da jamu ne namjeravaju napustiti.
  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. godine. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG