Dostupni linkovi

Ručne bombe bačene na KFOR na severu Kosovu


Nemački vojnici KFOR-a u blizini Zubinog Potoka, oktobar 2011.
Nemački vojnici KFOR-a u blizini Zubinog Potoka, oktobar 2011.
Nepoznate osobe su u utorak rano ujutro dva puta ručnim bombama gađale prelaz Brnjak na severu Kosova, potvrdili su iz KFOR-a i Kosovske policije. Vlada Kosova i EULEX oštro su osudili ovaj napad.

Komanda KFOR-a potvrdila je da je jedan vojnik ove misije lakše povređen nakon što su vojnici uništili neeksplodiranu bombu.

Bombe su bačene oko četiri sata ujutro. Veće materijalne materijalne štete nije bio, saopštio je KFOR.

Portparol kosovske policije Sami Mehmeti je rekao da je istraga u toku.

Mehmeti je potvrdio da prilikom napada nije bilo povređenih. Pripadnici specijalizovane jedinice KFOR-a u utorak su u osam sati i četrdeset pet minuta uništili jednu neeksplodiranu ručnu bombu.

Jedan vojnik KFOR-a zadobio je manje oštećenje sluha.

EULEX: Napad na međunarodnu zajednicu

Vlada Kosova osudila je napad i zatražila da se što pre otkriju počinioci i incident razjasni.
Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova

"Ovaj napad na mirovne snage KFOR koje su izvele kriminalne strukture na severu Kosova osuđuju svi građani Republike Kosovo. Vlada daje punu podršku KFOR-u u ispunjenju misije obezbeđivnja slobode kratanja i na tom delu teritorije Kosova", stoji u izjavi Vlade Kosova.

U izjavi kosovska vlada poziva sve građane Kosova srpske nacionalnosti da budu deo demokratskih i ustavnih institucija Kosova kao i da sarađuju sa KFOR-om.

I EULEX najoštrije osuđuje napad na prelaz Brnjak.

"Ovakve radnje su u potpunosti neprihvatljive. EULEX-ova Radna grupa za Mitrovicu je otpočela istragu u cilju pronalaženja izvršilaca ovog napada", stoji u saopštenju i dodaje se da je ovaj incident napad na međunarodnu zajednicu.

"Ovakvi kukavički napadi neće odvratiti međunarodnu zajednicu, uključujući KFOR i EULEX, od njihovog posla", ističe se u EULEX-u.

Nakon kontrolisanog uništavanja ručne bombe koja je bačena na prelaz Brnjak, forenzičari vrše uviđaj, zbog čega je saobraćaj na putu Mitrovica - Ribariće bio privremeno prekinut.

Na prelazu Brnjak, koji je nakon napada bio zatvoren nekoliko sati, stacionirani su pripadnici KFOR-a i EULEX-a. Proteklog vikenda je KFOR zatvorio alternativni putni pravac koji se nalazi iznad prelaza Brnjak.
XS
SM
MD
LG