Dostupni linkovi

RSE na licu mesta: Pat pozicija na severu Kosova


Lokalni Srbi okupljeni u blizini barikada kod prelaza Jarinje, 16. septembar 2011.
Lokalni Srbi okupljeni u blizini barikada kod prelaza Jarinje, 16. septembar 2011.
Rafalna paljba u okolini sela Zupče jedini je zabeleženi incident u noći između subote i nedelje zabeležen na severu Kosova. Srpski izvori navode da se paljba čula iz sela koje naseljavaju Albanci, ali detalja o ovome nema.

U selu Zupče treći dan meštani Srbi blokiraju put pokušavajući tako da spreče eventualne pokrete snaga Kfora-a u slučaju da kopnenim putem pokušaju da dopreme pomoć snagama stacioniranim na prelazu Brnjak.

Treći dan za redom sever Kosova su u ranim jutarnjim satima nadletali helikopteri Kfor-a koji su prevozili carinike EULEX-a na prelaze Jarinje i Brnjak. Prelazi su i dalje pod dvostrukom blokadom, na jednoj strani Kforovaca a na drugoj zidom od šljunka koji su bagerima podigli lokalni Srbi.

Rumunski policajci na mostu koji spaja severni i južni deo Mitrovice, 16. septembar 2011.
Barikade nisu uklonjene ni sa mostova koji povezuju južnu i severnu Mitrovicu.

Sve i ukoliko bi se dogodilo da vozila Kfora-a probiju tu blokadu, već oko kilometar dalje između Mitrovice i Zvečana sačekala bi ih nova blokada, od šljunka. Za sada delimično prohodna.

Kretanje sa „severa“ moguće je takozvanim alternativnim pravcima, ali se u gradu sve češće čuje da Kfor zatvara jedan po jedan pravac kojim se praktično ilegalno izlazi sa ili uzali na sever Kosova.

U samoj Mitrovici se ne primećuje nervoza. Namirnice i druge osnovne potrepštine ne nedostaju. Pešaci prelaze za saobraćaj blokirane mostove na Ibru. Utisak je da su se Mitrovčani prilagodili vanrendnim okolnostima.

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović od subote je na severu Kosova. U Mitrovicu nije dolazio. Zadržao se u Leposaviću, odakle je više puta pozivao na miran otpor.

Lokalni lideri nastupaju u sličnom maniru, bez poziva na nasilje, ali niko ne iznosi eventualni scenario iz pat pozicije koja traje od petka ujutro kada su carinici EULEX-a, uprkos protivljenju Beograda, preuzeli prelaze kroz koje sada zbog blokada vozila ne prolaze.
XS
SM
MD
LG