Dostupni linkovi

RSE u Severnoj Mitrovici: Različiti pogledi na Zajednicu srpskih opština


Detalj iz severnog dela Kosovske Mitrovice
Detalj iz severnog dela Kosovske Mitrovice

Stavovi političkih predstavnika Srba na Kosovu prilično su udaljeni kada se radi o suštinskim pitanjima u vezi formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO). Dok pojedini predstavnici Srba smatraju da je uspostavljanje Zajednice srpskih opština ključno za opstanak Srba i zaštitu njihovih interesa, drugi pak ocenjuju da se interes Srba na Kosovu može zaštiti samo poštovanjem Ustava i zakona Republike Srbije.

I mišljenja građana severne Mitrovice o formiranju Zajednice srpskih opština su podeljena.

Koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) Ljubomir Marić ocenio je u izjavi za RSE da je formiranje Zajednica srpskih opština na Kosovu i poštovanje Briselskog sporazuma ključno za opstanak Srba na Kosovu.

Marić, koji je i kosovski ministar za administraciju i lokalnu samoupravu, naglasio je da bi Zajednica srpskih opština, koja je i osnov Briselskog sporazuma, trebalo da omogući srpskoj zajednici na Kosovu da se bolje organizuje, ostvari svoje interese, zaštiti i stvori uslove za bolji život.

"Razgovori o formiranju ZSO su za nas, predstavnike Srpske liste, u ovom trenutku najvažniji. Mislim da su ovi razgovori bili opterećeni aktuelnom političkom situacijom na Kosovu I Metohiji, pre svega mislim na Specijalni sud. Pošto je Specijalni sud sada izglasan, razgovori o ZSO će sada biti mnogo rasterećeniji I verovatno će vrlo brzo, u pitanju su dani, biti postignut i sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština. ZSO je smisao i svrha Briselskog sporazuma i Srbi na Kosovu I Metohiji ZSO dozivljavaju kao instituciju koja će da ih zaštiti I koja će im omogućiti sigurnu budućnost, prosperitet i zaštitu. Putem ZSO Srbi na Kosovu I Metohiji dobiće i dodatna prava u odnosu na sve ono što postoji u zakonodavstvu. Dakle, ZSO je najvažnija institucija I telo za sve Srbe na Kosovu I Metohiji”, kaže on.

Marić najoštrije odbacuje tvrdnje pojedinih predstavnika Srba sa Kosova da će Zajednica srpskih opština u skladu sa svojim ovlašćenjima zapravo predstavljati samo još jednu nevladinu organizaciju na Kosovu.

"ZSO se plaše samo oni koji ne razumeju zašto je Briselski sporazum postignut, zašto je potpisan I zašto postoji. ZSO je sve, samo nije nevladina organizacija. Jer, Zajednica je sve ono što je potrebno radi očuvanja interesa Srba i oni to znaju. ZSO će za sve Srbe na Kosovu i Metohiji biti novi dom i to je ono što je nepobitna činjenica I to je naša budućnost”, zaključio je Marić.

Sa druge strane, jedan od predstavnika Srba sa severa Kosova

Marko Jakšić
Marko Jakšić

za RSE kaže da je velika većina Srba protiv formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu.

"Današnjoj vlasti u Srbiji ZSO služi da na neki način ‘opere’ pred istorijom jedan kapitulacioni Briselski sporazum i da preko ZSO pokaže kako Beograd eto nije izdao ili prodao Kosovo i Metohiju. Ono što mi svi znamo, i što se potvrđuje sa svih strana, jeste da će ta ZSO imati manja ovlašćenja od nekog Ribolovačkog saveza, imajući u vidu da Priština neće dozvoliti promenu Ustava da bi bilo kakav stepen ovlašćenja ta Zajednica srpskih opština mogla da ima. I ti ljudi koji će biti u toj ZSO biraće se po zakonima samoproglašene Republike Kosovo, a ne po zakonima Republike Srbije. Prema tome, jedini način da Srbi ovde na Kosovu i Metohiji ostvaruju svoja prava jeste da se drže svog Ustava, da imaju svoje predstavnike koji su birani po ustavu i zakonu Republike Srbije”, smatra Jakšić.

Razgovarali smo i sa građanima severne Mitrovice na temu formiranja Zajednice srpskih opština.

"Narod kao narod, pun je straha i nepoverenja, jer političari jedno misle, drugo rade a treće pričaju. Mogu samo da kažem da je narod ovde jako napaćen, kako ovde, tako i dole južno od Ibra. Što se ZSO tiče i njenog funkcionisanja mislim da će to, ovde na terenu, najmanje zavisiti od Beograda ili Prištine. To će sve biti onako kako kaže međunarodna zajednica. Međunarodna zajednica je uvek krojila politiku na ovim prostorima. Istorija se ponavlja, znate… I zato nije na odmet malo više pameti kako bismo bili prisebni, da ne žurimo i ne pravimo, možda, neke fatalne greške - kako nas sutra naša deca ne bi proklinjala”, kaže Jovan Kostić.

"Znate, meni je najbitnije da mi ostanemo ovde da živimo i radimo, kao i do sad. Pozdravljam formiranje ZSO ukoliko to znači da ću ja, moja deca i svi moji sugrađani živeti bolje. Mislim na celokupnu socijalno ekonomsku situaciju i životni standard. Takođe, mislim da je krajnje vreme da ovde u Kosovskoj Mitrovici zavlada red i zakon u pravom smislu te reči. Nakon svega toga, mislim da dosta moramo raditi na poboljšanju infrastrukture, ima malih pomaka u odnosu na prethodne godine, ali dosta još mora da se radi i gradi kako bi ova naša Mitrovica zasijala ponovo onim prepoznatljivim starim sjajem. Verujem da će preko ZSO biti dosta investicija i projekata kako bi se svi ti nagomilani problemi rešili. Verujemo državi Srbiji i našoj Vladi i mislim da treba da radimo onako kako nam kaže, jer da nije bilo Srbije, teško da bismo ostali na Kosovu i Metohiji”, istakao je Milos Novaković.

XS
SM
MD
LG