Dostupni linkovi

Ruski sud produžio pritvor dopisniku RFE/RL na Krimu


Vladislava Jesipenka, koji ima dvojno rusko-ukrajinsko državljanstvo, pritvorili su službenici ruske Federalne službe bezbednosti na Krimu 16. marta 2021.
Vladislava Jesipenka, koji ima dvojno rusko-ukrajinsko državljanstvo, pritvorili su službenici ruske Federalne službe bezbednosti na Krimu 16. marta 2021.

Ruski sud na anektiranom poluostrvu Krim produžio je za šest meseci pritvor dopisniku Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) Vladislavu Jesipenku u danu kada su stotine ljudi najavile okupljanje na protestu u Ukrajini, zahtevajući njegovo oslobađanje.

Sud u Simferopolju presudio je 6. jula da će Jesipenko, koji se nalazi u pritvoru od marta, ostati iza rešetaka do decembra dok čeka suđenje.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) privela je Jesipenka, dvojnog državljanina Rusije i Ukrajine, na poluostrvu Krim koje je Rusija anektirala od Ukrajine zbog sumnje da je prikupljao informacije za ukrajinske obaveštajne službe.

Tokom njegovog hapšenja, FSB je tvrdila da je u njegovom automobilu pronađen predmet "koji liči na eksplozivnu napravu", a kasnije je optužen za "izradu vatrenog oružja". Za ovo krivično delo previđena je kazna do šest godina zatvora.

Jesipenko je u aprilu tokom saslušanja zatvorenog za javnost svedočio da su ga mučili elektro šokovima, tukli i pretili mu smrću ako ne bi "priznao" špijuniranje u ime Ukrajine, izvestio je tada njegov advokat.

Aktivisti za ljudska prava i novinari planiraju da se okupe na trgu Majdan u Kijevu 6. jula kako bi pružili podršku Jesipenku i zatražili njegovo puštanje na slobodu.

Slične demonstracije planirane su i na zapadu Ukrajine.

I ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba zatražio je u objavi na Twitteru oslobađanje Jesipenka.

Rusija je od aneksije ukrajinskog poluostrva u martu 2014. godine pokušala da uguši neslaganja na Krimu, uključujući krivično gonjenje novinara i aktivista za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG