Dostupni linkovi

Aktuelizirana priča o referendumu za NATO


U RS ponovo se pojavila teza o održavanju referenduma srpskog naroda o ulasku BiH u NATO, potaknuta pismom Vojislava Koštunice

Stavovi političkih partija iz Republike Srpske su podijeljeni kada je u pitanju održavanje referenduma srpskog naroda o ulasku u NATO savez. Ovo pitanje ponovo je aktuelizirano nakon pisma koje je bivši premijer Srbije i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica u nedjelju uputio premijeru RS Miloradu Dodiku, u kojem se ponovo založio za održavanje referenduma srpskog naroda prije ulaska Bosne i Hercegovine u NATO savez.

Srpska demokratska stranka je još ranije na sjednici Glavnog odbora zauzela svoj stav i ocijenila nedopustivim postupak srpskog člana Predsjedništava BiH Nebojše Radmanovića da bez traženja političkog stava ili rasprave u Narodnoj skupštini RS glasa za upućivanje zahtjeva BiH za prijem u punopravno članstvo NATO saveza, kaže predsjednik SDS-a Mladen Bosić:
Dodik je, očigledno pod obećanjem koje je dao protpredsjedniku SAD-a Bidenu, sada postao vatreni zagovornik ulaska BiH u NATO.


„Mi smatramo da bi u ovakvoj situaciji referendum o pitanju ulaska BiH, pa time i RS-a, u NATO savez bio adekvatan odgovor i bio najmanje što bi vlast trebala da uradi po ovom pitanju.“


Prema riječima Bosića, referendum bi bio opravdan s obzirom na činjenicu da se većina građana Srbije u ovom trenutku protivi ulasku u ovu vojnu alijansu:

“Gospodin Dodik je, uprkos ranijim tvrdnjama da je to regionalni problem, očigledno pod obećanjem koje je dao protpredsjedniku SAD-a Bidenu sada postao vatreni zagovornik ulaska BiH u NATO savez i svi smo svjesni da će to imati duboke implikacije na budućnost života na ovom području.“
Referendum bi do te mjere iskomplikovao ionako dosta složene političke odnose u BiH i samo bi nas vratio više koraka unazad od evroatlantskih integracija.


Predsjednik Socijalističke partije RS-a Petar Đokić, uz konstataciju da je referendum najdemokratskiji oblik izjašnjavanja građana, ipak smatra da bi on dodatno zakomplikovao političku situaciju u BiH:

„Priča o referendumu, eventualno njegova priprema, organizacija do te mjere bi iskomplikovala ionako dosta složene političke odnose u BiH i samo bi nas vratila više koraka unazad od evroatlantskih integracija, tako da ja mislim da ta priča, možda, kod nekog ima dobru namjeru, ali za BiH ona može biti povod nekih političkih sporova i ne bih je prihvatio.“


Pismo gospodina Koštunice za svaku osudu je i najvjerovatnije služi u dnevno-političke svrhe, ističe poslanik Stranke za BiH u Narodnoj skupštini Adib Đozić:

„Taj stav Koštunice je miješanje u unutrašnje stvari BiH, i to je nedopustvivo. Drugo, to je nastavak te politike u kontinuitetu - formiranja velike Srbije, samo u drugim uslovima i drugim političkim sredstvima.“
Pismo gospodina Koštunice vidim prvenstveno kao nešto što treba da služi u unutarpolitičke svrhe unutar Srbije.


Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić rekao je da ne treba organizovati referendum o ulasku u NATO - i da RS i BiH imaju legalno, demokratski, ustavno izabrane organe koji mogu o tome da odlučuju.

Funkcioner Partije demokratskog progresa Igor Crnadak mišljenja je da su stavovi svih stranaka iz RS-a, bile one u poziciji ili opoziciji, zadnjih osam godina bili jasni - da BiH treba postati dijelom EU i NATO saveza:

„Stav koji je dobro poznat u regionu. I ja ovu izjavu, odnosno pismo gospodina Koštunice vidim prvenstveno kao nešto što treba da služi u unutarpolitičke svrhe unutar Srbije jer vjerujem da bi ta reakcija inače došla još ranije, kada je gospodin Koštunica kontaktirao i sarađivao sa vlastima u RS kada je bio premijer. Prema tome, mislim da je ovo usmjereno prvenstveno prema domaćoj javnosti i vjerujem da neće uticati na promjenu politike u Banjoj Luci.“


U pismu premijeru RS Miloradu Dodiku povodom upućivanja formalnog zahtjeva Predsjedništva BiH za učlanjenje u NATO savez lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica navodi da uloga NATO-a u raspadu Jugoslavije i građanskom ratu, posebno u bombardovanju RS-a, agresiji na SR Jugoslaviju, proglašavanju kosovske nezavisnosti neminovno otvara pitanje odnosa srpskog naroda Srbije i RS-a prema NATO paktu. Koštunica ističe da će svaka odluka koju narod donese na slobodnom referendumu obezbijediti svojim legitimitetom da bude opšteprihvaćena i poštovana.

Portparol premijera RS-a Biljana Bokić rekla nam je da povodom Koštuničinog pisma još nema zvaničnog stava. Zbog toga podsjećamo na izjavu Dodika, datu 20. maja nakon posjete potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena Bosni i Hercegovini:

„On je tražio moj stav vezano za NATO. Ja sam rekao da mi nemamo ništa protiv NATO-a i da sam ja spreman da istog trenutka potpišem učlanjenje BiH u NATO.“
XS
SM
MD
LG