Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik prijeti povlačenjem iz institucija BiH


Milorad Dodik, Foto: Midhat Poturović
Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojčić izjavio je u subotu da će Parlament RS na narednoj sjednici najvjerovatnije potvrditi mjere koje je Vlada RS donijela povodom odluka visokog predstavnika o "Elektroprenosu BiH".

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je u subotu da će svaka nametnuta odluka visokog predstavnika u BiH ili nekog drugog biti odbijena i da će se predstavnici Republike Srpske povući iz svih organa u BiH, ukoliko ambasadori i međunarodni predstavnici ne poslušaju taj stav.

"Svima mora biti jasno da RS ne želi da mijenja svoju dosadašnu politiku, a to je da hoćemo da nastavimo da je ojačamo i gradimo onakvu kakva nama svima treba i da nijedna odluka visokog predstavnika u BiH nema formu nametanja ili smjenjivanja", rekao je predsjednik Vlade RS.

On je rekao novinarima u Modriči da je sa ovim stavom upoznao sve ambasadore i međunarodne predstavnike sa kojima je ovih dana razgovarao.

"Ako ne poslušaju takav naš stav, mi ćemo se povući iz svih organa BiH i tamo se više nećemo vratiti. Ako žele da vide tu našu odlučnost neka odluče da nešto nametnu već danas, a mi ćemo već večeras pokazati svoju odlučnost", naglasio je premijer Dodik.

Komentarišući saopštenje Savjeta za provođenje mira (PIK) u vezi sa odlukama visokog predstavnika Valentina Incka, Dodik je rekao da je sasvim jasno da su one podmetnute od službenika OHR-a, jer lično smatra da visoki predstavnik Incko nema loše namjere, ali ima lošu naviku da podlegne uticaju nedobronamjernih ljudi.

Inzko: Produžio sam mandat upravo Srbinu


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je u subotu kako u slučaju „Elektroprenosa BiH“ ne vodi antisrpsku politiku, jer je nakon isteka mandata ponovo za direktora ove kompanije imenovao Dušana Mijatovića, koji je Srbin.

„Produženjem mandata Dušanu Mijatoviću želio sam sačuvati kontinuitet njegovog mandata i te institucije kako bi dobili vrijeme za pronalazak rješenja. Ne vidim gdje je problem ako ja produžim mandat nekome ko je iz RS-a i Srbin je. Zašto bi to bilo antisrpski ili protiv RS-a. To ne mogu da shvatim“, rekao je visoki predstavnik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Visoki predstavnik je izjavio kako očekuje da će predstavnici RS-a pristati na sastanak na kojem bi se razgovaralo o situaciji oko „Elektroprenosa“, odnosno kako očekuje da će se što skorije sastati entitetski premijeri Milorad Dodik i Mustafa Mujezinović, kao predstavnici vlasništva u toj kompaniji.

Podrška Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira Inzku

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u petak su podržali visokog predstavnika u njegovoj odluci da nametne izmjene zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH, zatim, o prenosu, regulatoru i operatoru sistema električne energije, kao i izmjene Zakona o električnoj energiji RS.

UO Vijeća za provedbu mira kritikovao je potez Vlade RS koja je odbila provesti Inzkovu odluku.

Ambasadori smatraju da zaključci Vlade RS "ozbiljno osporavaju neke aspekte Dejtonskog mirovnog sporazuma", zbog čega su pozvali Vladu i Narodnu skupštinu RS da ponovo razmisle o pravcu u kojem idu na sjednici planiranoj za 30. septembra.

Ambasadori smatraju direktnim osporavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma činjenicu da je Vlada RS odbacila autoritet visokog predstavnika i dala nalog Službenom listu RS-a da ne objavljuje Odluku visokog predstavnika od 18. septembra 2009. godine.

Oni su, također, potvrdili da bi ovakvo osporavanje Dejtonskog sporazuma ugrozilo kredibilitet BiH kao potencijalne članice EU i NATO-a.

Ambasadori Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, SAD, Švedske kao predsjedavajuće Evropskom unijom (EU), Evropske komisije (EC) i Turske danas su konstatirali da bi mogući koraci unatrag u političkim odnosima i osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma samo naštetili interesima građana RS-a i BiH, te su jasno istakli da postupci Vlade ovog entiteta prijete da odlože ispunjenje pet ciljeva i dva uvjeta neophodnih za tranziciju.

Prošle sedmice ambasadori su dali punu podršku visokom predstavniku da poduzme mjere kojima se održava kontinuitet poslovanja Elektroprijenosa BiH.

"Zaključci Vlade RS jasan su pokušaj da se oslabi jedno važno preduzeće na državnom nivou, utemeljeno u skladu sa Ustavom BiH. Ovo je, takođe, značajno nazadovanje u ispunjenju prioritetnih zadataka koji su neophodni za članstvo u EU", kaže se u saopštenju.

Pročitajte više o ovoj temi:
Vlasti RS: Inzkova odluka korak ka podjeli BiH
Zvaničnici RS odbili ispoštovati Inzkove odluke

Inzko: Očekujem povlačenje zaključaka
Vlada RS odbija zakone, Inzko izdao oštro upozorenje

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG