Dostupni linkovi

Skupština RS nastavila raspravu o referendumu


Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se raspravlja o Odluci o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH u tom entitetu nastavljena je u srijedu.

U utorak je Skupština cijeli dan bila poprište oštrog poslaničkog debatisanja.

Predlagač Odluke, entitetski predsjednik Milorad Dodik, bio je jasan i nakon svih optužbi iz opozicije rekavši da nema odustajanja od provođenja referenduma. Dodik je rekao da se tačno zna šta slijedi poslije referenduma:

“Ne radi se ovdje o tome šta će biti poslije, već se radi o danu kada će se reći ‘Da’ ili ‘Ne’. Poslije se sve zna. Republika Srpska treba, ukoliko nema dogovora po pitanjima koji su naznačeni u zajedničkoj izjavi predsjednika RS i Ketrin Ešton o strukturalnom dijalogu, onda Republika Srpska treba da pristupi donošenju zakona o odbacivanju bilo kojih odluka Suda i Tužilaštva BiH na prostoru RS, a predstavnici RS u zajedničkim institucijama da zatraže ukidanje Suda i Tužilaštva i ostanu uporni u tome, jer je to volja naroda.”

Vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata čak je predložio i amandmane na Odluku kojom se za dan održavanja referenduma utvrđuje prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu odluke.

“U pitanju je pravda, ljudi koji se proganjaju, a ne proganjaju se na drugoj strani. U pitanju je Naser Orić koji biva pušten, zahvaljujući političkim pritiscima. Šta je to? Da trpimo dalje, jel’? Da kažemo koje su posljedice referenduma, a koje su posljedice ako ne idemo na referendum?”, rekla je premijerka RS Željka Cvijanović obrazlažući razloge za održavanje referenduma.

U opoziciji cijeli dan govore kako ne vjeruju da će biti održan referendum. Za njih je to samo bespotreban avanturizam, koji može imati i nesagledive posljedice po Republiku Srpsku.

Dragan Čavić
Dragan Čavić

“Ako je tumačenje ovog referendumskog pitanja da se odnosi na sve odluke Visokog predstavnika, a dijelom sam mogao to iz obrazloženja ove odluke razumjeti, onda moramo biti svjesni da direktna posljedica, po obavezama koje imamo nakon referenduma, znači da moramo donijeti zakone o ukidanju Savjeta ministara BiH, putnim ispravama, ličnoj karti, Zakona o himni i grbu BiH…..nemamo dileme, proglašenje nevažećim ovih zakona na teritoriji RS znači kraj ovakve BiH. To znači konflikt!”,mišljenja je poslanik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić. On je podsjetio da je oktroisani zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH, kojeg je nametnuo Visoki predstavnik, prije decenije, glasovima SNSD-a, Socijalističke partije i tadašnjeg Srpskog narodnog saveza pretvoren u zakon donesen u redovnoj proceduri.

Ne radi se ni o kakvom istorijskom trenutku. Radi se o kukavičluku, manipulaciji i prevari, i treba tako da se kaže. Radi se o političkoj avanturi”, kaže poslanik Srpske radikalne stranke Milanko Mihajlica.

Predlagači Odlukuo referendumu zapravo smatraju samo reaktiviranjem postojeće Odluke iz 2011. godine koja je zamrznuta zbog uspostavljanja Strukturalnog dijaloga o reformi pravosudja. No kako je dijalog zakočen, to pitanje je ponovo pokrenuto. Predloženo Referendumsko pitanje trebalo bi da glasi "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?"

Odluka o referendumu bi, ukoliko bude usvojena, morala dobiti potvrdu i u Vijeću naroda RS-a, a gotovo je izvjesno da bi na tu odluku veto uložio Klub Bošnjaka, što bi značajno usporilo stupanje na snagu te odluke.

Zabrinutost EU i PIC-a

Povodom najavljenog referenduma o pravosuđu BiH, reagovala je Evropska unija u BiH i Vijeće za provođenje mira (PIC) u BiH. Izražava se zabrinutost, ali i podsjećaju vlasti RS na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Opšti okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse, i odluke visokog predstavnika.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, sa ambasadorima i predstavnicima ambasada SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije borave u Banjaluci kako bi iskazali zabrinutost sa predloženim referendumom o pravosudnim institucijama na državnom nivou.

U zajedničkoj izjavi navode kako su pravosudne institucije na državnom nivou od ključnog značaja za suverenitet i stabilnost Bosne i Hercegovine, te da predloženi referendum predstavlja direktnu prijetnju suverenitetu i sigurnosti zemlje u cjelini.

Potpisnici ističu kako su svjesni da postoje problemi u vezi sa sudskim i tužilačkim sistemom u BiH na svim nivoima, ali i da je strukturalni dijalog o pravosuđu postigao značajne rezultate u pogledu procesuiranja ratnih zločina i u utiranju puta apelacionom sudu na državnom nivou.

Navodi se i da se želi raditi zajedno sa vlastima na svim nivoima u BiH kako bi se pravosuđe osnažilo, bilo nezavisno i nepristrasno.

„Duboko smo zabrinuti da bi predloženi referendum mogao predstavljati neustavan pokušaj ne da se reformišu, nego da se potkopaju i oslabe, i time bi predstavljao direktnu prijetnju suverenitetu i sigurnosti zemlje u cjelini. To ne može biti tolerisano. Posljednje što Bosni i Hercegovini treba jeste nepotrebno sukobljavanje koje bi oslabilo, a ne podržalo, naše partnerstvo i reforme za koje se slažemo da su neophodne“, kaže za naš radio Zora Stanić, portparolka EU u BIH.

U izjavi koju potpisuju šef delegacije Evropske unije u BiH, te ambasadori i predstavnici ambasada SAD, Njemačke, Francuske i Italije se navodi i da bi planirani referendum ozbiljno naštetio putu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji time što bi doveo u sumnju sposobnost BiH da usvoji obavezujuće pravne sporazume koji bi se poštovali u cijeloj zemlji.

Zbog toga se vlasti RS-a pozivaju na odgovornost, dijalog i saradnju, te se od njih traži da usmjere fokus prema ekonomskim problemima građana i otvaranju novih radnih mjesta.

Povodom najavljenog referenduma, reagovalo je i Vijeće za provođenje mira u BiH. U saopštenju za javnost se navodi da bi najavljeni referendum predstavljao fundamentalno kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

„Ambasadori Upravnog odbora PIC-a ponovo iskazuju svoju punu podršku visokom predstavniku i podsjećaju vlasti RS na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Opšti okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse, i odluke visokog predstavnika. Ambasadori Upravnog odbora PIC-a ističu da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente za provedbu Opšteg okvirnog sporazuma za mir“, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG