Dostupni linkovi

Helikopteri RS gase požare u FBiH


Požar u Jablanici
Požar u Jablanici

Dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske (RS), jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH) sletjeli su u ponedjeljak 16. avgusta u Opštinu Jablanica, gdje bi tokom večeri trebali biti uključeni u akciju gašenja požara na području te Opštine.

Potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa (RSE) načelnik Opštine Jablanica Damir Šabanović.

“Sletjeli su prije nekih sat vremena i evo me sjedim sa tim ljudima. Čekaju pad temperature da bi se mogli uključiti u akciju. Jedan helikopter će gasiti požar, a drugi će služiti kao izvidnica”, rekao je Šabanović.

Na lokalitetu Komadinovo Vrelo u Opštini Jablanica, već danima bjesni požar većih razmjera, zbog kojeg su lokalne vlasti i tražile pomoć u gašenju iz vazduha.

Požar se na području Jablanice tokom prethodne noći proširio i približio naselju Donja Jablanica, pri čemu su i dalje ugroženi objekti na lokalitetu Komadinovo vrelo.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK, jedan od deset kantona entiteta Federacija BiH), na krajnjem jugu BiH u ponedjeljak, 16. augusta, i dalje su, pored Jablanice, aktivni požari na širim područjima Čapljine, Mostara i Stoca.

Stambeni i privredni objekti u ovom trenutku, prema tvrdnjama nadležnih, nakon borbe s požarima tokom vikenda, nisu ugroženi.

Helikopteri iz Republike Srpske (RS), angažovani su za pomoć u gašenju požara u drugom entitetu, Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), na zahtjev Federalne uprave civilne zaštite FBiH, rekao je za RSE direktor Uprave civilne zaštite RS Milan Novitović.

“Mi smo sagledali situaciju u RS, odnosno terenima gdje su bili požari, koji su sada pod kontrolom i uputili smo zahtjev Helikopterskom servisu RS da uputi helikoptere u FBiH”, rekao je u ponedjeljak, 16. avgusta, Novitović.

“Ta pomoć je ostvarena na osnovu Sporazuma u ostvarivanju zadataka civilne zaštite, koji su 2002. godine odobrile vlade oba entiteta”, rekao je Novitović.

Helikopteri iz RS su stigli u pomoć, iako član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji dolazi iz tog entiteta, ranije nije dao saglasnost u Predsjedništvu BiH, da za gašanje požara budu angažovani helikopteri Oružanih snaga (OS) BiH, čija je pomoć tražena.

Da bi helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine mogao biti angažovan, neophodna je saglasnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje je vrhovni komandant Oružanih snaga, samo ukoliko se sva tri člana Predsjedništva BiH o tome usaglase.

Dodik, ali i ostali političari iz Republike Srpske (RS) rekli su da neće učestvovati u radu institucija BiH nakon što je, krajem jula, bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izmjenama Krivičnog zakona BiH, zabranio negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

Iz Ministarstva odbrane BiH za RSE potvrđeno je da su dosad stigla dva zahtjeva za angažovanjem helikoptera Oružanih snaga BiH, ali da potrebna odobrenja nisu dobili.

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i dalje nema odgovora o tome da li je odbio dati saglasnost za upotrebu helikoptera.

U međuvremenu, u ponedjeljak, 16. avgusta, na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, bez Dodika, zatraženo je od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da iskoristi ovlasti i donese odluku o angažovanju letjelica u gašenju požara u BiH.

Zbog neangažovanja helikoptera na požarima u Jablanici, načelnik Opštine Jablanica Damir Šabanović podnio je krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika.

Na požarima u na jugoistoku BiH, u RS prethodnih dana bio je angažovan helikopter Helikopterskog servisa RS-a.

U nedjelju, 15. augusta, dva kanadera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od ranog jutra gasila su više požara na području Širokoga Brijega u FBiH, na jugozapadu BiH.

XS
SM
MD
LG