Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik hoće ponovo vojsku Republike Srpske


Milorad Dodik

Bura oko obilježavanja neustavnog praznika Republike Srpske (RS), 9. januara, se ne stišava. Predsjednik RS Milorad Dodik, između ostalog, na svečanosti povodom Dana, izjavio je da dok je on na poziciji na kojoj jeste Bosna i Hercegovina neće postati članica NATO saveza; u protivnom RS će se otcijepiti od BiH.

Dok jedni tumače da njegove izjave ne bi bile tako radikalne da nema podršku političara iz Beograda, drugi kažu da je to samo dodvoravanje dijelu biračkog tijela, te da njegove prijetnje nemaju stvarnu težinu.

Proslava Dana RS
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

I ovaj 9. januar predsjednik RS Milorad Dodik iskoristio je da “zaprijeti” otcjepljenjem Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, a kao povod ovoga puta iskoristio je NATO savez. Naime, nakon što je komandantica NATO štaba Sarajevo, brigadna generalica Giselle Wilz izjavila da je protuzakonito da jedan dio Oružanih snaga učestvuje u obilježavanju praznika u RS koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, Dodik je oštro odgovorio:

''Jeste taj NATO moćan, to je tačno, ali izvinite molim vas, vi ste bacali osiromašeni uranijum na nas ovdje. Zašto mislite da ste vi tako dobrodošli nama? Uopšte nam niste dobrodošli. Mi vas uopšte ne volimo. Ja ću zagovarati politiku vojne neutralnosti i Republika Srpska, dok je ja vodim, neće dati svoju saglasnost za kretanje BiH ka NATO-u.''

Dodik je dan kasnije, 10. januara, otišao i korak dalje izjavivši u Brčkom da RS sada razmišlja na koji način i uz koje procedure da prekine sporazum o formiranju Oružanih snaga BiH i da se vrati na prvobitni dejtonski dogovor koji podrazumijeva da Republika Srpska ima svoju vojsku.

Analitičari iz susjedstva ove njegove prijetnje tumače različito. Jedni smatraju da ne bi u izjavama bio tako oštar da nema podršku zvaničnog Beograda. Drugi pak kažu da podrška koju dobija nije politika države nego nekoliko pojedinaca koji se, kao i Dodik, time dodvoravaju svom biračkom tijelu.

Ante Kotromanović, bivši ministar obrane Republike Hrvatske kazao je za Hrvatsku radio televiziju da za ovakvo Dodikovo ponašanje ipak uzrok treba tražiti u susjednoj Srbiji.

“Nas ne bi trebao brinuti ovaj banjalučki tamburaš, mislim na Dodika, nas treba brinuti politika koju vodi Beograd. Ja mislim da bismo trebali jasno reći da Srbija nikada neće postati članica EU i nikada neće zatvoriti poglavlje ‘Vanjska politika i sigurnost’, dok ne uskladi svoju vanjsku politiku sa politikom EU, a politika EU je Bosna i Hercegovina jedinstvena država. Mislim da za to moramo naći naše partnere u Evropi od Francuza, Nijemaca i drugih i reći jasno i glasno: ‘Gospodo, tako se ne vodi politika dobrosusjedstva i politika širenja stabilnosti u regiji!’ Ja mislim da je to ključna stvar, a ne ovaj banjalučki tamburaš koji svako malo živcira pola Europe.’’

Dodik je marginalac u Srbiji: Aleksandar Radić
Dodik je marginalac u Srbiji: Aleksandar Radić


No, vojni analitičar Aleksandar Radić iz Beograda kaže kako je Dodik ipak marginalac u Srbiji, te da Srbija ne bi rizikovala svoj evropski put radi njegovih izjava.

“U Srbiji, naročito kada je u pitanju javno mnenje, odnos prema pitanjima RS i BiH u celini je prilično indiferentan. Reč je o tumačenju pre svega političkih poteza predsednika Vlade Aleksandra Vučića i predsednika Tomislava Nikolića koji pokazuju zainteresovanost u onolikoj meri koliko smatraju da im je to korisno u onom delu javnog mnenja koje je nacionalistički opredeljeno, a stvarati sliku o čvrstoj osovini naročito onu koja bi išla preko Vučića, je u domenu teorije zavere, jer je u ovom trenutku zaista primat samo na pitanjima koja se dešavaju unutar Srbije. Živeći u Beogradu ne primećujem da postoji bilo kakav ozbiljniji interes prema zbivanjima u Republici Srpskoj.’’

Profesor sigurnosnih studija Selmo Cikotić smatra da je Dodiku lakše izazivati konflikt nego govoriti o socijalnim ekonomskim i pravosudnim temama.

Bijeg od stvarnih problema: Selmo Cikotić
Bijeg od stvarnih problema: Selmo Cikotić


“O ulasku BiH u NATO i napretku BiH na tom putu ne odlučuje Dodik. Odlučuje u određenoj mjeri kao lider jedne stranke, ali mi imamo do sad 15 godina kontinuiranih odluka različitih predstavnika bosanskih Srba o tome da žele da BiH napreduje ka NATO savezu. Dakle, Dodikovo mišljenje i njegov iznesen stav razumijem u kontekstu potrebe da generiše sukob i treba mu ta vrsta nacionalne homogenizacije, a ne bavljenje teškim temama kojih ima na pretek.''

Cikotić dodaje da NATO vodi računa o dignitetu svojih odluka, te vjeruje da će uslijediti i reakcija nakon sprovedene istrage o davanju saglasnosti za učešće jedne jedinice Oružanih snaga u obilježavanju neustavnog praznika.

  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    U novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG