Dostupni linkovi

EU blizu odluke o zamrzavanju imovinu Romana Abramoviča


Roman Abramovič
Roman Abramovič

Diplomate Evropske unije složile su se da dodaju vlasnika fudbalskog kluba Chelsea Romana Abramoviča na listu ruskih milijardera koji su sankcionisani nakon invazije Moskve na Ukrajinu, izjavila su u ponedjeljak dva diplomatska izvora, prenosi Reuters.

Neformalno zeleno svjetlo za Abramoviča listu dato je u nedelju, rekao je jedan izvor, a izaslanici EU će se ponovo sastati u ponedjeljak kako bi usvojili tu mjeru i dalji set ekonomskih sankcija Rusiji.

Sankcije će stupiti na snagu tek nakon objave u službenom časopisu EU, što se obično dešava u roku od nekoliko sati ili dan nakon formalnog odobrenja.

Zapad je sankcionisao ruske milijardere, zamrznuo državnu imovinu i odsjekao veći dio ruskog korporativnog sektora od globalne ekonomije u pokušaju da natjera ruskog predsjednika Vladimira Putina da promijeni kurs prema Ukrajini.

Ovo će biti četvrti paket sankcija EU protiv Rusije od njene invazije na Ukrajinu 24. februara. Planirano je da blok od 27 zemalja zabrani izvoz luksuzne robe u Rusiju, uključujući i skupe automobile.

Također će zabraniti uvoz ruskog čelika i proizvoda od željeza, izjavila je u petak predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Dodatni ruski oligarsi biće dodani na listu EU, a na desetine je već sankcionisanih.

Abramovič se već nalazi na listi sankcija Velike Britanije. On ima portugalski pasoš, što znači da bi se Portugal u principu mogao suzdržati od nametanja zamrzavanja imovine i zabrane putovanja o kojima je odlučeno na nivou EU, rekao je drugi zvaničnik EU za Reuters.

Upravni odbor engleske Premijer lige smijenio je Romana Abramoviča sa mjesta direktora Chelsea nakon što ga je sankcionisala britanska vlada.

Sam Abramovič je predao "upravljanje i brigu" o klubu britanske Premijer lige dobrotvornim poverenicima, 26. februara, samo dva dana nakon što je počela ruska invazija na susjednu Ukrajinu.

Od kada su pokrenuli invazuju 24. februara brojne zemlje širom svijeta krenule su da uvode sankcije za Rusiju, ali i za pojedince među kojima su i sam predsjednik Rusije Vladimir Putin, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ali i oligarsi.

XS
SM
MD
LG