Dostupni linkovi

Pet boraca Vojske Republike Srpske optuženo za ratne zločine u Rogatici


Obilježavanje sjećanja na žrtve ratnih zločina u Rogatici 2012. godine
Obilježavanje sjećanja na žrtve ratnih zločina u Rogatici 2012. godine

Protiv pet pripadnika vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) podignuta je optužnica za ratne zločine protiv civilnog stanovništva nad Bošnjacima u objektima poljoprivrednog dobra "Rasadnik" u Rogatici, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH).

To je saopšteno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) u utorak, 17. maja.

Optuženi su, prema navodima Tužilaštva, Zoran Nešković (1965.), Slaviša Đerić (1973.), Nenad Ujić (1972.) i Pero Despet (1963.), svi iz Rogatice, te Pante Pantović (1948.) iz Sarajeva.

U optužnici se navodi da se Zoran Nešković, kao komandir zatočeničkog objekta u poljoprivrednom dobru "Rasadnik" u Rogatici, te ostali, optuženi u svojstvu stražara, terete za višestruko premlaćivanje, pljačkanje, seksualno zlostavljanje i ponižavanje i druge vrste teškog zlostavljanja zatočenika u drugoj polovini 1995. godine.

Ističe se da je većina žrtava zadobila teške fizičke i psihičke povrede i narušenja zdravlja, čije posljedice i danas osjećaju.

"U navedenom objektu, krajem mjeseca jula 1995. godine, bilo je zatočeno civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti sa područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, više od 40 zatočenika, među kojima najvećim dijelom starijih lica starosti od oko 60 godina, dva maloljetna lica, kao i više od 10 lica kojima je bila potrebna ljekarska pomoć, a koji su oteti iz konvoja pod pratnjom međunarodnih snaga, na putu Žepa –Kladanj", navode u Tužilaštvu BiH.

U saopštenju se dodaje i da se optuženi terete i za ubistvo jednog zatočenika koji je bio vjerski službenik. Prema optužnici, izveden je iz objekta i ubijen pucanjem iz vatrenog oružja.

U Tužilaštvu BiH navode da je optužnica proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Rogatici živi oko 10.700 stanovnika, od čega je nešto više od 1.100 Bošnjaka.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u Rogatici je živjelo gotovo 22.000 stanovnika. Bošnjaka je tada, prije rata, živjelo više od 13.000 u toj opštini.

XS
SM
MD
LG