Dostupni linkovi

Konačna presuda Lukićima do kraja godine


Milan i Sredoje Lukić u sudnici Tribunala, arhiva
Milan i Sredoje Lukić u sudnici Tribunala, arhiva
Goran Jungvirth

Na Haškom sudu protekli utorak je održana statusna konferencija o žalbenom postupku protiv rođaka Lukić, koji se žale na svoje prvostupanjske presude. Milan na doživotnu kaznu zatvora, a Sredoje na 30 godina koje su im dodijeljene zbog brojnih zločina nad bošnjačkim stanovništvom Višegrada. Žalbeno vijeće je najavilo kako se do polovice ove godine sigurno neće održati žalbena rasprava o zahtjevima strana u postupku.

Lukiće, koje se osudilo u prvostupanjskoj presudi za višestruka ubojstva, uključujući i spaljivanje 140 živih bošnjačkih žena, djece i staraca, progon, istrebljenje, nehumana djela i okrutno postupanje prema bošnjačkim civilima u Višegradu i okolici između 1992. i 1994. godine, te kao vođe paravojne formacije zvane "Beli orlovi", "Četnički osvetnici" ili "Obrenovačka grupa", i dalje tvrde da su nevini osuđeni.

Na drugoj po redu statusnoj konferenciji od prošlogodišnje prvostupanjske presude, prvooptuženi Milan Lukić i ovaj put je iskoristio priliku u haškoj sudnici da ponovi kako nije kriv za zločine koji mu se pripisuju:

„Što se tiče mog zdravstvenog stanja, ono je dobro, a što se tiče pritvora, nevin čovjek kad leži, sami znate kako je.“

Haško tužiteljstvo je, inače, zadovoljno prvostupanjskom presudom doživotnog zatvora Milanu, no žalilo se na presudu Sredoju Lukiću od 30 godina zatvora, koju smatra preblagom. S druge strane obrana je zatražila ukidajuće presude obojici osuđenih. Obrana Sredoja Lukića zatražila je uz to raspravu o mogućem ponavljanju suđenja za svog klijenta, a obrana Milana Lukića izvođenje dodatnih dokaza.

Predsjedavajući sudac u žalbenom postupku Mehmet Guney, riječima sudskog prevoditelja.

„Ja bih želio informirati strane u postupku da će žalbeno vijeće uskoro donijeti odluku po tom pitanju, i to prije same rasprave. Nadalje, žalbeno vijeće odrediće datum žalbene rasprave.“

Za ostale upletene slučaj tek počinje

Ipak, predsjedavajući sudac u žalbenom postupku je najavio kako se rasprava neće održati prije lipnja 2010. godine.

Inače, vezano uz slučaj protiv rođaka Lukića, samo dan prije njihove statusne konferencije osuđen je na kaznu od tri meseca zatvora Zuhrija Tabaković koji je priznao krivnju za nepoštivanje Haškog suda zbog potpisivanje lažne izjave i podmićivanja svjedoka u predmetu. U sporazumu o svojoj krivnju Tabaković je priznao da je 2008. godine potpisao unaprijed pripremljenu lažnu izjavu na nagovor Jelene Rašić, referenta za predmet u timu obrane Milana Lukića, koja mu je za to platila 1.000 eura.

U izjavi je naveo da je bio očevidac strijeljanja grupe Bošnjaka na Drini kraj Višegrada 7. lipnja 1992. godine i da među egzekutorima nije bio Milan Lukić. Za svjedočenje pred sudom u kojem bi tu izjavu potvrdio, Jelena Rašić mu je obećala još 1.500 eura, odjeću, cipele, plaćen put i smještaj.

Unatoč dodatnim otegnutim okolnostima, obrane Lukića i dalje nastavlja svoju borbu kako bi dokazala nevinost svojih klijenata, za koje tvrde da su osuđeni zbog zamijene identiteta. Obrana Milana Lukića zatražila je još od suda da joj se dostavi prvostupanjska prevedena presuda:

„I u tom smislu vas molim da planirate da nam se omogući najmanje 30 dana da se konsultujemo sa klijentom ukoliko on eventualno ima neke dodatne zahteve vezane za žalbene navode.“

Konačna sudbina dvojice Lukića, osuđenih za neke od najstrašnijih zločina na području Bosne i Hercegovine tijekom ratnih devedesetih, postat će tako jasnija u drugoj polovici ove godine, nakon rasprave o dodatnim zahtjevima njihovih obrana, kada bi ubrzo trebala uslijediti i konačna, drugostupanjska presuda Haškog suda. No, za sve ostale upletene u pokušaj nalaženja lažnih svjedoka, sudski procesi za nepoštivanje suda mogli bi tek započeti.

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Regionalno utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima
Seksualno zlostavljanje muškaraca - zločin o kome se šuti
Konačna presuda Lukićima do kraja godine
Zločin u selu Ćuška: Čeka se proširenje istrage
Ovacije zločincu i festival nacionalizma
Zločini u Sandžaku delimično procesuirani
Ademi nije kriv, a tko jest?
*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG