Dostupni linkovi

Zločin u selu Ćuška: Čeka se proširenje istrage


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Za zločin u selu Ćuška kod Peći, na Kosovu, za sada se vodi istraga protiv 26 lica, i to zbog osnovane sumnje da su 14. maja 1999. godine ubili 41 osobu. Nakon što je devetorici osumnjičenih određen jednomjesečni pritvor, očekuju se nova hapšenja, a iz Tužilaštva za ratne zločine najavljuju proširenje istrage.

Od 11 ljudi, za koje se zna da su u Srbiji, uhapšeno je njih devetoro, dvije osobe su u bjekstvu, dok se ostali nalaze u zemljama regiona ili Zapadne Evrope. Radi se o pripadnicima paravojne formacije "Šakali" i Teritorijalne odbrane rezervnog sastava policije. Prema nezvaničnim informacijama, među uhapšenima je i komandant vojno-teritorijalnog odsjeka, koji je 1999. godine naredio protjerivanje albanskog stanovništva iz Peći i okolnih sela.

Osumnjičeni se terete da su u rano jutro 14. maja 1999. godine ušli u selo Ćuška kod Peći i, sa maskama preko lica, odvojili okupljene žene, decu i starce od preostalih muškaraca koji prethodno nisu uspeli da pobegnu. Podelili su ih u tri grupe, sproveli u odvojene kuće, streljali, a zatim kuće zapalili. U svakoj grupi preživela je jedna osoba, među njima i naš sagovornik Hazir Beriša:

„Sve je počelo oko 7 ili 7.15 časova izjutra kada su pripadnici vojske i policije, koji su se razlikovali po uniformama, iz pravca Peći krenuli prema našem selu. Čuli su se pucnji, video sam kako kuće gore, pucalo se iz različitih vrsta oružja. Dok su palili kuće, opkolili su nas sa dve strane. Oduzeli su od nas sve što smo imali - novac, marke, druge vredne stvari, tražili su da na zemlju bacimo naša dokumenta.“

Istraga HRW i Fonda

Imenom i prezimenom poznata je 41 žrtva masakra. Istraga se za sada vodi protiv 26 osoba, pripadnika paravojne formacije "Šakali", teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije. Od 11, za koje se zna da su u Srbiji, uhapšeno je njih devetoro, dve osobe su u bekstvu, dok se ostali nalaze u zemljama regiona ili Zapadne Evrope. Prema nezvaničnim informacijama, među uhapšenima je Toplica Miladinović, komandant 177. vojno-teritorijalnog odseka Peć koji je naredio „Šakalima“ da se izvrši napad na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti.

Ne želeći da otkriva detalje, zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić najavljuje za naš program da će istraga biti proširena.

“Ceo predmet kada ga proširimo obuhvata 200 žrtava”, rekao je on.

Zločin u selu Ćuska pominjao se na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu, a istraživao ga je i Human Right Watch, kao i Fond za humanitarno pravo. Prema nekim izveštajima, u masakru je, pored “Šakala” kojima je komandovao rezervni policajac iz Peći Nebojša Minić, učestovala i paravojna grupa “Munje”, koja je delovala u okviru MUP-a Srbije.

Minić, poznat i kao “komandant smrt”, kojeg je potraživao i Hag, umro je od 2005. godine u Argentini. Preživeli meštani identifikovali su i dvojicu pripadnika srpskih snaga za koje tvrde da su bili u Ćuški 14. maja: Srećka Popovića i Zvonimira Cvetkovića.

„Spominjali su i neke lokalne Srbe iz Peći koji su u to vreme bili uniformisana lica”, kaže Bekim Bljakaj iz prištinske kancelarije Fonda za humanitarno pravo.

Pripadnici „Šakala“ terete se da su ubili ubili oca i brata Agima Čekua.

Ovi zločini i njihovi detalji duže vreme poznati su javnosti, pa Bruna Vekarića iz Tužilaštva pitamo zašto se toliko čekalo sa pokretanjem istrage:

„Ne mogu to da vam saopštim, videćete kada krene postupak zbog čega.“

Pored „Munja“, u Ćuški su bili i „Frenkijevci“, deo specijalnih snaga Državne bezbednosti, “Operativna grupa“, elitna jedinica srpske policije, i Antiteroristička jedinica Treće armije VJ. Bekim Bljakaj kaže da su zločine uglavnom vršili zajedno. “Iza svake te formacije stajala je ili policija ili vojska“, objašnjava Bljakaj.

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Regionalno utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima
Seksualno zlostavljanje muškaraca - zločin o kome se šuti
Konačna presuda Lukićima do kraja godine

Ovacije zločincu i festival nacionalizma
Zločini u Sandžaku delimično procesuirani
Ademi nije kriv, a tko jest?

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG