Dostupni linkovi

Rita Ora upoznaje svet sa Kosovom


Rita Ora u Prištini u septembru
Rita Ora u Prištini u septembru
Shina ya light (Sjaji svetlom) najnoviji je video spot britanske pevačice Rite Ora, inače rođene u Prištini. Snimci Prištine, kosovska zastava, spomenik Newborn-a samo su neki od prizora u spotu ove međunarodno poznate pevačice, a koji je posvetila svojoj najvernijoj publici – Kosovarima.

Rita Ora, britanska muzička senzacija svetskih renomea, tekstopisac, poreklom Albanka sa Kosova, kažu da pomera granice britanskog popa.

Izražajna plavuša sa crvenim usnama, rođena je u Prištini 1990. godine, da bi se te iste godine sa porodicom preselila u Veliku Britaniju. Kaže da je devojka iz zapadnog Londona, ali u intervjuima uvek podseća da je ponosna na to što je rođena na Kosovu.
Rita Ora tokom snimanja spota u Prištini
Rita Ora tokom snimanja spota u Prištini

“Nisam bila svesna odakle sam, ali rastući saznala sam više o tome kroz šta su moji roditelji prošli da bi stigli tu gde smo danas. Njima dugujem sve”, navodi se u njenoj biografiji.

Ritina publika je rasprostranjena širom sveta, ali ona koja je najviše podržava i koja se njome ponosi je sigurno kosovska.

Nedavno je u intervjuu američkoj televiziji CBS naglasila ogromnu podršku koju, kako kaže, joj pruža Kosovo.

“Oni su toliko ponosni na mene i uvek sa zadovoljstvom ističem odakle sam. To naglašavam u svakom intervjuu. Podržavali su me od samog početka. Srela sam se sa ambasadorom, predsednica želi da se sastane sa mnom. Velika mi je čast. Tamo nema mnogo ovakvih mogućnosti, a u mojoj zemlji je mnogo talenata. Drago mi je da budem prva koja to kaže”, kazala je Rita.

Inače, Rita je počela da peva kada joj je bilo šest godina, i tada otkrila da joj je pevanje nov način da se izrazi.

Muzikom je profesionalno počela da se bavi 2007. godine kada je gostovala u pesmi pevača Craiga Davida -“Awkward”. Učestvovala je na muzičkim festivalima u Velikoj Britaniji, a 2009. godine potpisala ugovor za diskografskom kućom Roc Nation poznatog repera Jaz-Z.

Svoj debitantski album Ora je objavila ove godine. Dva poznata hita su “How we do it” i "R.I.P".

Da je i njoj stalo do kosovske publike dokaz je njena poseta Prištini septembra ove godine, gde je snimila spot za pesmu “Shine ya light” u prevodu “Sjaji svetlom” kojom se Kosovari ponose.



U spotu objavljenom 27. oktobra prikazuje se Priština, kosovska zastava, njeno druženje sa lokalnim stanovništvom, te insert sa njenog održanog koncerta u centru Prištine ispred spomenika u obliku reči „Newborn“, podignutom u čast proglašenja nezavisnosti Kosova.

“Hvala vam puno što ste došli. Ne mogu vam objasniti koliko ovo znači za mene. Hajde uživajmo. Volim vas. Hvala vam puno. Ovo je jedino mesto gde sam želela da snimim ovaj spot. Nemojte me rasplakati. Moramo da snimimo video”, kazala je tom prilikom Rita obožavaocima.

Malo ko je na Kosovu posle ovog spota ostao ravnodušan, a ovih dana očekuje se da će predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, Ritu Ora proglasiti počasnom ambasadorkom i to za njen doprinos poboljšanju imidža države Kosova u svetu.
XS
SM
MD
LG