Dostupni linkovi

Seksualne napade u Rio Tintu prijavila 21 radnica


Zgrada u kojoj rudarska kompanija Rio Tinto ima svoju kancelariju u Pertu, Zapadna Australija

Anglo-australska rudarska kompanija Rio Tinto kaže da je 21 njihova zaposlenica prijavila silovanje ili pokušaj silovanja ili seksualnog napada na poslu za posljednjih pet godina.

Rudarski gigant, koji posluje u 35 zemalja, nije naveo detalje o incidentima niti o tome gdje su se dogodili.

Ali brojke su otkrivene u širem izvještaju o kulturi na radnom mjestu koji je utvrdio da su seksizam, rasizam i maltretiranje sistemski u cijeloj firmi.

To je uslijedilo nakon nedavnog ispitivanja tretmana žena u rudarskim kampovima.

Prošle godine, državna vlada Zapadne Australije pokrenula je istragu o ovom pitanju nakon brojnih sudskih slučajeva i medijskih izvještaja.

Rio Tinto je jedan od najvećih operatera udaljenih rudarskih lokacija u Zapadnoj Australiji. Tokom istrage prošle godine rekli su da su svjesni problema, ali nisu dali detalje.

Hiljade radnika dođu svake sezone i budu smješten u seoskom kampu. Kritičari dugo izražavaju zabrinutost zbog kulture opijanja, u kojoj dominiraju muškarci i kojoj je bilo dozvoljeno da cvjeta na ovim lokacijama godinama.

U izvještaju Rija od utorka nije precizirano da li su se prijavljeni napadi dogodili u ovim područjima poznatim kao kampovi za dolazak i ozlazak (Fifo).

Ali su otkrili da su stope seksualnog uznemiravanja bile veće na tim lokacijama. Općenito, oko 28% žena i 7% muškaraca doživjelo je seksualno uznemiravanje u Riju. Ali ta stopa je porasla na 41% za radnice na ovim lokacijama u kampovima.

U izvještaju se također navodi da je "hijerarhijska kultura kojom dominiraju muškarci" u kompaniji stvorila "faktore rizika". Otprilike 79% radne snage kompanije su muškarci.

Sve u svemu, izvještaj o široj kulturi radnog mjesta Rio Tinta otkrio je da su maltretiranje i rasizam također sistemski, pri čemu je gotovo polovina radnika iskusila maltretiranje.

"Štetno ponašanje se često tolerira ili normalizira. Štetno ponašanje serijskih počinitelja često je javna tajna", navodi se u izvještaju.

Kao odgovor, Rio Tinto navodi: "Duboko smo uznemireni ovim nalazima i iskreno se izvinjavamo svakom članu tima, prošlom ili sadašnjem, koji je patio zbog ovakvog ponašanja."

Rečeno je da prihvataju 26 preporuka iz izvještaja i da će aktivnosti usredotočiti na liderstvo i raznolikost, poboljšanje kampova i olakšavanje ljudima da “ukažu na neprihvatljiva ponašanja".

Reviziju je izvršila bivša australska nacionalna povjerenica za spolnu diskriminaciju Elizabeth Broderick u martu prošle godine.

Inače, Rio Tinto je 2004. u zapadnoj Srbiji otkrila novu rudu "jadarit" - kombinaciju litijuma i bora. Planirali su da izgrade rudnik za eksploataciju rude litijum kod Loznice.

Nakon masovnih protesta širom Srbije i protivljenja građana zabrinutih zbog ekologije od novembra 2021, Rio Tinto je odlučio da zastane sa projektom, a Vlada Srbije je ubrzo donijela odluku o prekidu saradnje ovom kompanijom.

Izvor: BBC, RSE
XS
SM
MD
LG