Dostupni linkovi

Riješena enigma zvana "deja vu"


Ljudski mozak, ilustrativna fotografija
Ljudski mozak, ilustrativna fotografija

Naučnici sa Univerziteta u Sen Endrusu možda su riješili jednu od vječitih enigmi - izveli su eksperiment koji je pokazao da kada imamo osjećaj poznat kao deja vu, naš mozak zapravo provjerava da li su njegova sjećanja tačna.

Vođa tima Akira O'Konor je pomoću magnetne rezonance pratio rad mozga kod 21 volontera, koji su tokom snimanja podvrgnuti proceduri koja izaziva isti efekat kao deža vi, što je dovelo do zanimljivih rezultata.

"Frontalni dijelovi mozga vrše provjeru sjećanja i šalju signale u slučaju da se pojavila neka 'greška'. Čini se da dijelovi mozga povezani sa konfliktnim sjećanjima utiču na javljanje deja vua. Ovo je potvrdilo našu ideju da se na taj način ispravljaju neslaganja u našim sjećanjima“, kaže O'Konor.

Ako je deja vu ispravljanje grešaka u našem sjećanju, onda naučnici tvrde da nedoživljavanje deja vua može biti znak lošeg pamćenja. S druge strane, može biti i znak da ljudi koje ne doživljavaju deja vu imaju bolje pamćenje, jer u sistemu nema potrebe za prevencijom od grešaka.

Deja vu na francuskom znači “već viđeno“ i označava osjećaj da smo već doživjeli neku situaciju. Prema istraživanjima, mladi najčešće doživljavaju ovaj fenomen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG