Dostupni linkovi

Okončana inspekcija nakon izlijevanja otpadnih voda u rijeku Bosnu


Rijeka Bosna kod Zenice, 31. januara 2023.
Rijeka Bosna kod Zenice, 31. januara 2023.

Inspekcijski nadzor Federalnog vodnog inspektora je okončan nakon što su se otpadne vode izlile u rijeku Bosnu kod Zenice iz predtretmanskog kanala za pročišćavanje otpadnih voda u pogonu "Čeličana".

U saopštenju od 2. februara Federalne uprave za inspekcijske poslove Bosne i Hercegovine navodi se da je "uspječno saniran oštećeni kanal predtretman otpadnih voda".

Inspekcijski nadzor je započet 31. januara kada je zapremljena dojava aktivista za zaštitu rijeke Bosne. U dojavi se navodi incident o zagađenju rijeke usljed izlijevanja tehnoloških otpadnih voda.

U utorak, 31. januara, aktivisti za zaštitu rijeke Bosne izvijestili su da se u Bosnu ulijeva crvena tečnost koja je obojila rijeku u tom dijelu njenog toka.

"Po pribavljanju rezulata laboratorijske analize izuzetih uzoraka vode iz rijeke Bosne, sveobuhvatan izvještaj o postupanju i nalazima postupajućeg federalnog inspektora s pratećom dokumentacijom će biti dostavljeni nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH", stoji dalje u saopštenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Takođe se navodi da u obilascima toka rijeke Bosne nizvodno od incidenta nije uočen pomor ribe.

Sveobuhvatan izvještaj o postupanju i nalazima postupajućeg federalnog inspektora s pratećom dokumentacijom će biti dostavljeni nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH, stoji u saopštenju od 2. februara.

Kako je saopšteno dan ranije, proizvodnja u pogonu je zaustavljena, a željezara ArcelorMittal radi na sanaciji.

Iz ArcelorMittala za Radio Slobodna Evropa su nakon incidenta kazali da "incident u rijeci Bosni predstavlja veliko iznenađenje, budući da godinama ulažemo u sisteme za smanjivanje utjecaja na okoliš i bilježimo značajna poboljšanja u ovoj oblasti".

ArcelorMittal Zenica najveći je proizvođač čeličnih proizvoda u regiji, a godišnje proizvede skoro milion tona. Osnovni asortiman proizvoda uključuje rebrasti betonski čelik, žicu, mreže i rešetkaste nosače.

XS
SM
MD
LG