Dostupni linkovi

Rijaset: Nema pregovora sa predstavnicima "paradžemata"


Careva džamija i sjedište reisul-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Sarajevo
Careva džamija i sjedište reisul-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Sarajevo

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini potvrdio je u saopštenju objavljenom u petak, da nema namjeru pregovarati sa predstavnicima zajednica muslimana – vjernika, koji djeluju izvan sistema ove institucije.

Takozvana koordinacija nezavisnih džemata, najavila je dolazak u Sarajevo u subotu, 27. februara, i zatražila razgovor s reisu-l-ulemom, Huseinom ef. Kavazovićem, kako bi iznijeli svoje neslaganje sa zvaničnom inicijativom za pripajanje ili ukidanje nelegalnih oblika vjerskog okupljanja.

"Islamska zajednica u BiH neće praviti nikakve izuzetke u procesu integriranja nelegalnih džemata", saopšteno je u petak iz Rijaseta, nakon što su predstavnici tzv. koordinacije nezavisnih džemata ostali uz svoju odluku da u subotu dođu u Sarajevo i pregovaraju sa Reisom Kavazovićem.

"Vrlo jasno vam ovim putem poručujemo: Niko sa vama neće u Sarajevu pregovarati, niti će vam bilo koji prostor Islamske zajednice biti stavljen na raspolaganje u ovu svrhu. Vi ste uredno bili pozivani od muftije i glavnog imama da pristupite ovom procesu i taj poziv ste ignorisali. Vaša drskost i spremnost da obmanjujete javnost je vaša sramota", navodi se, između ostalog, u saopštenju Rijaseta, te ističe:

"Vi i mentori koji vam pišu ovakva pisma na najperfidniji način pokušavate da Islamsku zajednicu, njene organe i vjerske autoritete, kompromitirate i uvučete u polemiku koja bi trebala da skrene pažnju sa problema i nevolja u koje uvlačite našu omladinu i njome manipulirate na najbrutalniji način."

Islamska zajednica u BiH je sredinom decembra 2015. donijela Odluku o ukidanju ili pripajanju svih paralelnih zajednica koje okupljaju muslimane izvan zakonom utvđenih struktura.

"Izvan Islamske zajednice i po zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica i po Ustavu Islamske zajednice, ne mogu postojati institucije izvan struktura Zajednice, to mora svima biti jasno", podsjeća profesor dr Dževad Hodžić.

Dva pisma tzv. koordinacije nezavisnih džemata upućenih vrhu Islamske zajednice, potpisale su četiri osobe (Izet Hadžić, Bajro Kaljiković, Mirza Arapčić i Emir Čajić). Jedan od njih, Izet Hadžić, je za RSE izjavio da se ne slažu s nazivom "paradžemati" koji zvanično koristi Islamska zajednica.

"Mi tražimo, prvenstveno od Reisa Kavazovića, da on i drugi, objasne nama zašto su nas nazvali paradžematima i da to potkrijepe tekstovima, da to dokažu. Mi ćemo se braniti da vidimo da li smo ili nismo teroristi, ili da, ne daj Bože, cijepamo jedinstvo muslimana ili Bošnjaka. U svakom slučaju, želimo razgovarati", kaže Hadžić.

Ali, kako je Rijaset objavio u petak, od tog razgovora neće biti ništa.

"Tačno je i istinito da su zločinci, koji se javljaju sa ratišta Bliskog istoka prijetnjama i porukama fašističkog i nasilničkog sadržaja, bili pripadnici nelegalnih džemata i da su oni proizvod te i takve ideologije."

"Tačno je i istinito da su zločinci, koji se javljaju sa ratišta Bliskog istoka prijetnjama i porukama fašističkog i nasilničkog sadržaja, bili pripadnici nelegalnih džemata i da su oni proizvod te i takve ideologije. Ideologija tekfira je podloga na kojoj su izrasli monstrumi koji na ratištima Bliskog istoka čine zlodjela koja sa učenjem islama nemaju nikakva dodira i koja nisu viđena u četrnaestostoljetnoj povijesti muslimanske prakse. U ime koga i za čije ciljeve rade ovakva zlodjela ne znamo, ali je sasvim jasno da su ih za ovakvu manipulaciju i zloupotrebu pripremili ideolozi tekfira. Zbog njihovih zlodjela i straha koji siju, pred ovim mostrumima bježe civili, žene i djeca, čija nedužna mrtva tijela plutaju morima i čije kosti raznose morski psi", navodi se, takođe, u saopštenju Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Nakon što je registrovano više od 60 "paradžemata", imami na terenu su dobili zadatak da do kraja februara razgovaraju s predstavnicima grupa koje nisu u sistemu Islamske zajednice u BiH.

Za sada nema informacija o tome kakvi su rezultati pregovora. Međutim, jasno je da "paradžemati" nakon toga neće biti briga Islamske zajednice, naglašava Remzija Pitić, muftija goraždanski.

Remzija Pitić
Remzija Pitić

"Naša briga je da mi pokažemo ovom društvu da ne stojimo iza bilo čijih nelegalnih aktivnosti, kao što nismo stajali ni do sad, ali, možda, to nije bilo tako rezolutno, tako jasno naglašavano. Mi ćemo, nakon što prikupimo sve informacije i obavimo ovaj dio posla na koji smo se obavezali, podvući crtu, vidjeti i kazati šta je to. Onda ćemo obavijestiti nadležne da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini više nema s tim veze, te da ne treba niko nju više da povezuje sa bilo kim ko nije htio da uđe u sistem, u okvir Islamske zajednice", ističe ef. Pitić.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić, kaže da ovo ministarstvo prati razvoj situacije.

"Onog momenta kad oni budu izopšteni iz Islamske zajednice oni će biti problem države, biće jasno da djeluju tako što ne priznaju pravi poredak ove države i sigurno će biti tretirani od bezbjednosnih organa", naglašava Mektić.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u saopštenju objavljenom u petak, poziva još jednom džemate, odnosno osnovne zajednice u kojim muslimani obavljaju vjerske dužnosti, a koji djeluju izvan sistema Islamske zajednice, da postanu njen dio ili će biti ugašeni.

XS
SM
MD
LG