Dostupni linkovi

Vanredna vijest

RRA će reagovati zbog vulgarnosti u rijaliti programu "Farma"


Logo rijaliti programa "Farma"
Srbijanska Republička radio difuzna agencija odlučila je u utorak da pokrene postupak protiv najveće komercijalne televizije u Srbiji ”Pink”. Razlog za to su, kao su u agenciji naveli, ekstremne vulgarnosti koje su se prethodnih dana mogle čuti u rijaliti šou “Farma”. Sa druge strane, predstavnici ove televizije odlučili su da povuku neke ozbiljne poteze i taj šou učine manje vulgarnim u kome se više neće tolerisati govor mržnje.

Iako su neki pomislili da će “Farma” biti zatvorena, ona će ipak nastaviti da radi. Farmeri, zadruga, pijaca sve ostaje, ali sa malo drugačijim pravilima.

Razlog zbog koga se javnost u Srbiji tako mnogo uznemirila je vikend izdanja ovog televizijskog formata, naime, dvojica učesnika su se vređali, a nakon fizičkog kontakta jedan od njih je i izbačen sa poseda na kom se ovaj šou snima.

Nakon toga, svoju reakciju najavila je i RRA.

Ovo je, zapravo, prvi put da je Savet RRA sazvao jednu ovakvu sednicu na kojoj je sa emiterom razgovaralo o samo jednom televizijskom formatu, koji je izazavao ogromnu gledanost, ali i oprečne reakcije.

Goran Petković
, član saveta RRA, kaže da je od emitera dobio obećanja da će se sadržaj tog rijaliti šoua u nekoliko promeniti, ali da RRA neće odustati od svojih zakonskih obaveza:

”Naime, ovakve vrste programa su poznate svuda u svetu i on sam po sebi i nije problematičan i kao što je predstavnik emitera izjavio, oni, zaista kao ni većina građana Srbije nisu mogli da očekuju da će se poznati i odrasli ljudi ponašati na način kao što se ponašaju pred kamerama”,
kaže on.

Svaki rijaliti šou u Srbiji izazove oprečne reakcije. Tako je i sadržaj u formatu “Farme”, već mesecima postajao sve vulgarniji i vulgarniji, ali i sve više ispunjen jezikom mržnje.

Prva mera je opomena, sledeća mera je javno upozorenje, nakon toga privremeno oduzimenje dozvole do trideset dana i nakon toga trajno oduzimanje dozvole.
Goran Karadžić
, potpredsednik RRA, kaže da će ta agencija svakako reagovati i da im zakon omogućava četiri načina reagovanja:

“Prva mera je opomena, sledeća mera je javno upozorenje, nakon toga privremeno oduzimenje dozvole do trideset dana i nakon toga trajno oduzimanje dozvole. Kao što znate ovaj Savet je sve četiri mere do sada koristio i neće se libiti da izriče mere bez obzira da li je reč o nacionalnom ili bilo kom drugom emiteru”,
kaže on.

"Ahilova peta" kulture


Sa druge strane, Tatijana Vojtehovski, PR televizije “Pink”, kaže za da je ta televizija već donela neke mere koje će ovaj format učiniti daleko pristojnijim i manje vulgarnim:

”Mi smo se dogovorili sa RRA da ćemo pooštriti uređivačku pažnju i da ćemo cenzurisati, ne samo psovke već i svaku vrstu vulgarnosti koju takmičari izreknu, naravno u onim segmentima koji su pod našom kontrolom i koje možemo da montiramo. Ukoliko se psovka, vulgarnost ili govor mržnje dogodi u nekim live prenosima reagovaćemo na način pojačanom uređivačkom pažnjom. Ali, pribeći ćemo i kazni o kojoj će oni biti obavešteni da govor mržnje i verbalno nasilje i najgori dijapazon psovki i uvreda, koje su u stanju jedni drugima da kažu, može biti sankcionisano na neki način, da li direktnim nominacijama ili diskvalifikacijom ili čak izbacivanjem napolje sa farme”,
kaže ona.

Ratko Božović
Trenutno najpopularniji rijaliti šou “Farma”, u periodu koji je RRA označila kao najsporniji, gledalo je oko dva miliona ljudi. Istraživanja pokazuju da je imajući u vidu ukupnu gledanost više od 90 procenata stanovništva barem na kratko gledalo ovaj program.

Sociolog kulture Ratko Božović kaže za RSE da su zabrane loše, ali i da su nadležne institucije, kao što je RRA, previše kasno reagovala na sve ono što se već dugo vremena može videti i čuti u različitim medijima:

“Mislim da je problematična ovde naša kritika, koja je “Ahilova peta” naše kulture, ona je morala da skrene pažnju na to još mnogo pre. Jer, ovo čudo od programa, ovo snižavanje ukusa i standarda komunikacije i sadržaja na televiziji traje već poodavno. To se dešavalo čak i nekim ozbiljnim televizijskim stanicama, što ne čudi. Tako da sve to kada skupite vi vidite da su motivi tu sporni i da neko hoće da ljudsko vreme oglobi i uzme, a negde, u našoj stvarnosti se dogodio i Orvel, on je bio u našoj istoriji u našim životima, pa evo dešava se komplet i u kulturi”,
kaže on.

Savet RRA još krajem prošle nedelje pozvao je na razgovor predstavnike emitera da im ukaže na, kako su naveli "neprihvaljivost emitovanja programa čiji se veliki deo sastoji od psovanja, uvreda i verbalnog ekstremizma svake vrste".

Primedbe su se odnosile na pojedine emisije na televizijama Pink, Košava i Fox, kao i na emisiju "Ritam sportskog srca" Radija B92.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG