Dostupni linkovi

Tenzije između Rijada i Teherana oko Jemena


Dan nakon napada na Rijad, gađan je glavni grad Jemena - Sana (na fotografiji)
Dan nakon napada na Rijad, gađan je glavni grad Jemena - Sana (na fotografiji)

SAD su zatražile od Ujedinjenih nacija (UN) da okrive Iran zbog navodne podrške pobunjenicima u Jemenu sa raketama koje ispaljuju na Saudijsku Arabiju. Zvanični Rijad je ključni saveznik jemenske vlade u trogodišnjem građanskom ratu.

Iran negira optužbe, ističući da su “lažne i provokativne”.

Američka ambasadorka u UN Niki Halej (Nikki Haley) je izjavila da su saudijske vlasti pružile informacije koje pokazuju da je na njenu teritoriju u julu ispaljena iranska raketa “Kijam”, što je “tip oružja koje nije postojalo u Jemenu pre sukoba”.

Ona je dodala da je raketa koja je oborena iznad Saudijske Arabije 4. novembra- zbog čega su ove sedmice drastično pojačane tenzije između Rijada i Teherana – “možda iranskog porekla”.

Halej je istakla da je slanjem oružja šiitskim Hutu pobunjenicima u Jemenu, iranska Revolucionarna garda prekršila dve rezolucije UN: jednu koja zabranuje slanje oružja bez odobrenja Saveta bezbednosti UN i drugu, koja onemogućava dostavljanje oružja Hutu liderima.

SAD neće žmureti na kršenje međunarodnog prava: Niki Halej
SAD neće žmureti na kršenje međunarodnog prava: Niki Halej

"Ohrabrujemo UN i međunarodne partnere da preduzmu neophodne mere kako bi Iran snosio odgovornost zbog ovih prekršaja”, istakla je američka ambasadorka.

“SAD su posvećene obuzdavanju destabilizirajućih akcija Irana i neće zažmureti zbog ovih ozbiljnih kršenja međunarodnog prava”, dodala je Halej.

Iako Teheran otvoreno podržava Hutu pobunjenike, negira da ih snabdeva oružjem. Iransko ministarstvo odbrane i Revolucionarna garda negirali su u utorak američke i saudijske optužbe.

Saudijski prestolonaslednik Mohamad bin Salman je u nastupu u Savetu bezbednosti pre američke ambasadorke, optužio Iran da snabdeva raketama Hutue u, kako je opisao “direktnoj vojnoj agresiji”, koja se “može smatrati aktom rata”.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom – koja podržava jemensku vladu sa razornim vazdušnim udarima po položajima pobunjenika od 2015 – pojačala je blokadu oblasti koje drže Hutu jedinice kao odgovor na njihovo ispaljivanje rakete prošlog vikenda. Cilj ove akcije je, kako ističu u Rijadu, da spreče krijumčarenje oružje ka pobunjenicima.

U međuvremenu, lideri Hutua su zapretili da će u cilju odmazde napasti luke i aerodrome, ne samo u Saudijskoj Arabiji već i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji takođe podržavaju jemensku vladu.

Rohani: Napad Huta, odgovor na saudijsku agresiju

Raketni napadi jemenskih Hutua, čija je meta bio Rijad, predstavljaju reagovanje na agresiju Saudijske Arabije, izjavio je predsednik Irana Hasan Rohani.

"Kako bi narod u Jemenu trebalo da reaguje na bombardovanje zemlje? Znači, nije im dozvoljeno da koriste svoje oružje? Obustavite bombardovanje, pa vidite da li će taj narod nastaviti da radi istu stvar", rekao je Rohani.

Prekinuti bombardovanje Jemena: Hasan Rohani
Prekinuti bombardovanje Jemena: Hasan Rohani

On je napomenuo da je Saudijska Arabija napravila "stratešku grešku" jer smatra da su joj SAD i Izrael prijatelji, a Iran neprijatelj.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Bahram Kasemi kazao je da su saudijske “insinuacije lažne, destruktivne, neodgovorne i, pre svega, provokativne”.

Umesto pogoršavanja situacija sa ovakvim “apsudrnim optužbama”, po rečima Kasemija, Saudijska Arabija treba da teži okončanju nasilja u Jemenu koristeći diplomatska sredstva.

Jedan visoki iranski zvaničnik, u razgovoru za Rojters, postavlja pitanje kako su vlasti u Teheranu mogli da prokrijumčare rakete u veoma blokiranu zemlju.

“Da je sa vojne tačke gledišta moguće poslati veoma duge rakete u Jemen kada su svi brodovi (raspoređeni u njegovim vodama) upozoreni da presretnu bilo kakvu isporuku oružja? Saudijci i oni kojih ih podržavaju znaju da je ovo lažna priča”.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini okvalifikovala je poslednji rast tenzija između ova dva bliskoistočna suseda i rivala “veoma opasnim”, pozivajući sve strane da ublaže retoriku i potraže “zajednički jezik”.

Opasna retorika: Federika Mogerini
Opasna retorika: Federika Mogerini

“Znam da u današnjem svetu to nije preovlađujući trend. Ali dozvolite mi da unesem malo mudrosti kao evropski glas u svetu, koji ovde izgleda potpuno suludo: to je opasno”, kazala je Mogerinijeva tokom posete Vašingtonu.

Saudijska Arabija i Iran podrožavaju sukobljene strane ne samo u građanskom ratu u Jemenu već i u Siriji, Iraku, Libanu i drugim mestima.

Zbog rastućih tenzija Rijada i Teherana, koji su i veliki proizvođači nafte, cena ovog energenta je skočila dostigavši najveću vrednost u poslednje dve godine što je uznemirilo svetske berze.

Raketa, koju su saudijske snage presrele u blizini međunarodnog aerodroma u Rijadu, u prošlu subotu, prva je ispaljena na njenu teritoriju što pokazuje rastuću vojnu moć jemenskih pobunjenika ali i negativne posledice involviranosti Saudijske Arabije u rat u ovoj zemlji.

UN: Blokada ugrožava jemenske civile

Zvaničnici UN i humanitarnih organizacija upozorili su da blokada Jemena od strane snaga na čelu sa Saudijskom Arabijom, preti da pogorša nevolje sedam miliona stanovnika ove zemlje koji su već na ivici gladi.

“Ako ovi kanali za spasavanje ne budu otvoreni, to je katastrofalno po ljude koji se već nalaze u najgoroj svetskoj humanitarnoj krizi”, kazao je Džens Lerk, portparol Ureda UN u Ženevi za koordinaciju humanitarne pomoći.

Zvaničnici humanitarnih organizacija kažu da su od vikenda blokirane njihove pošiljke civilima u Jemenu.

Crveni krst takođre traži da se hitno otvore kanali za dostavljanje humanitarne pomoći.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG