Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Saudijski princ Mohamed optužio Iran za 'direktnu agresiju'


Princ prestolonasljednik Mohamed bin Salman

Saudijski prijestolonasljednik princ Mohamed bin Salman optužio je u utorak Iran za "direktnu agresiju" u okviru rata u Jemenu.

Iran je optužbe saudijskog princa već nazvao "glupim."

"Umiješanost Irana u snabdijevanje raketama jemenskih pobunjenika Huta je direktna vojna agresija iranskog režima i može se smatrati činom rata protiv našeg kraljevstva", rekao je saudijski princ koji je iznenada za vikend protresao Rijad i započeo borbu protiv korupcije hapšenjem destina prinčeva i ministara u toj zemlji.

Pritvor im je doduše hotel sa 5 zvjezdica.

Mnogi pak smatraju da je mladi i ambiciozni princ istovremeno iskoristio priliku da krene u obračun sa svojim rivalima u kraljevstvu.

Sa druge strane gotovo istovremeno je u subotu iz Jemena ispaljena balistička raketa koju su saudijske snage presrele i neutralisale u blizini aerodroma u Rijadu. Jemen je pak tvrdio da je napad bio uspješan.

Sunitska Saudijska Arabija i šiitski Iran, veliki su rivali na Bliskom istoku, i već su dan ranije razmijenili optužbe zbog Jemenom, u kojem podržavaju suprotstavljene strane.

Rijad je direktno optužio Iran da je pobunjenicima dostavio raketu koju su isplali u subotu. Teheran, koji odbacuje navode da naoružava Hute, demantovao je optužbe.

Oni su pak optužili Saudijsku Arabiju za "ratne zločine" u Jemenu.

Sunitska koalicija je saopštila da zadržava pravo da odgovori "na prikladan način i u odgovarajućem trenutku".

Poslije obaranja projektila uvedena je totalna blokada Jemena da bi se spriječile eventualne isporuke oružja pobunjenicima.

UN su danas osudile blokadu jer ona sprječava dostavu humanitarne pomoći u zemlji gdje ljudi, a posebno djeca već dvije godine umiru od gladi i bolesti zbog sukoba u Jemenu između pobunjenika Huta i međunarodno priznate vlade čiji predsjednik Abdelrabo Mansud Hadi većinu vremena provodi u Rijadu.

Konzervativna sunitska kraljevina od marta 2015. predvodi koaliciju sunitskih zemalja u pružanju vojne pomoći snagama jemenske međunarodno priznate vlade protiv pobunjenika.

Huti od septembra 2014. drže glavni grad Sanu.

U ratu je poginulo više od 8.500 ljudi a ranjeno je više od 58.500.

UN situaciju u Jemenu nazivaju "najgorom humanitarnom krizom na svijetu".

Rijad je pak dobio podršku od američkog predsjednika SAD Donalda Trumpa koji je rekao da ima "puno povjerenje" u saudijskog kralja Salmana i princa prijestolonasljednika Mohameda i da njih dvojica "znaju šta rade".

Mohamed bin Salman, kojeg je otac kralj Salman iznenada sa mjesta ministra odbrane promovisao u prijestolonaslednika, oduzevši tu titulu njegovom prethodniku, svom sinovcu, smatra se jednim od glavnih arhitekata saudijske intervencije u Jemenu.

Princ je obećao beskrompomisnu borbu protiv korupcije i najavio otvaranje zemlje, no posljednji događaji u kraljevstvu mnoge su zatekli.

Osim toga u subotu je takođe iznenada Sad Hariri, upravo iz Rijada, podnio ostavku na mjesto premijera Libana i za to optužio Teheran i rekao da to čini jer mu je život ugrožen i jer bi mogao završiti isto kao njegov otac, Refik Hariri ubijen 2005.

Lider Hezbolaha, moćnih libanskih milicija koje podržava Iran, Hasan Nasralah, a potom i iranske vlasti to su negirale i ukazale na činjenicu da se Hariri oglasio iz Rijada, a ne Bjeruta što bi bilo logićno. Izrazili su sumnju da je Hariri zapravo zatočenik vlasti Saudijske Arabije.

XS
SM
MD
LG