Dostupni linkovi

Predsednik Saveta roditelja 'Ribnikara': Još uvek bez odgovora Vlade Srbije


Cveće i sveće za ubijene učenike i radnika obezbeđenja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 4. maj 2023.
Cveće i sveće za ubijene učenike i radnika obezbeđenja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 4. maj 2023.

Predsednik Saveta roditelja Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević izjavio je u sredu, 24. maja da Vlada Srbije još nije odgovorila ni na jedan zahtev roditelja dece ubijene 3. maja u masovnoj pucnjavi.

U ovoj beogradskoj ustanovi je 13-godišnji učenik u napadu oružjem ubio devet učenika i radnika obezbeđenja.

Đorđević je agenciji Beta kazao da se čeka da predstavnici Vlade obave razgovor sa još četvoro roditelja ubijene dece.

Roditelji su, pored ostalog, zatražili da se utvrdi puna odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak s imenima iz VII/2 odeljenja, koji je obišao svet, kao i slike dece i roditelja i da isti za to budu sankcionisani.

Načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić je 3. maja na konferenciji za novinare, u prisustvu ministra policije Bratislava Gašića, pokazao spisak na kome su bila ispisana imena učenika koje je, kako je rekao, dečak planirao da ubije.

Milić je pokazao skicu škole i spisak dece, koje je, kako je naveo, dečak sam napravio i utvrdio prioritetne mete. Na tom spisku se vidi koga je sve, po Milićevim rečima, planirao da ubije.


U sredu 3. maja, oko osam sati, u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru ubijeni su osam učenika i portir, dok su šestoro dece i jedan nastavnik ranjeni. U međuvremenu je, od posledica ranjavanja, preminula još jedna učenica.

Zbog pucnjave je uhapšen učenik škole, koji je na saslušanju priznao da je počinio masovno ubistvo.

Zbog masovnog ubistva u školi, ostavku je podneo ministar prosvete Branko Ružić, međutim, ona još nije usvojena.

Dan nakon masovnog ubistva u školi u centru Beograda, u selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca, napadač je u 4. maja ubio osam osoba i ranio 14.

Nakon dva masovna ubistva u Srbiji, u zemlji su počeli protesti u nekoliko gradova, a najmasovniji je u Beogradu, u kojem su održana tri protesta protiv nasilja.

XS
SM
MD
LG