Dostupni linkovi

Stejt department: Odgovor SAD ako Rusija zatvori RFE/RL po zakonu o 'stranim agentima'


Novinari u studiju RFE/RL u Moskvi, april 2021.

Iz američkog Stejt departmenta saopšteno je da je sloboda štampe u Rusiji sve više ugrožena dok vlasti te zemlje Radiju Slobodna Evropa (RFE/RL) i drugim medijskim organizacijama lepe restriktivne etikete da su „strani agenti“ i razrezuju novčane kazne.

Govoreći na brifingu za medije 29. aprila, portparol Stejt departmenta Ned Price rekao je da je ruska vlada sve više „netolerantna prema spoljnim perspektivama“ dok pokušava da ukine svako neslaganje u zemlji.

Komentari su usledili pošto je ruski regulator za medije Roskomnadzor servis RFE/RL na ruskom jeziku kaznio novčano iznosom od skoro milion dolara poslednjih meseci zbog stotina kršenja zakona o „stranim agentima“.

„Jasno smo stavili do znanja da ruske akcije protiv RFE/RL i drugih medijskih organizacija označenih kao takozvani 'strani agenti' odražavaju značajnu netrpeljivost i opresivna ograničenja“, rekao je Price.

Prvi put usvojen 2012. godine i od tada je nekoliko puta proširen, zakon o „stranim agentima“ daje vlastima moć da nevladine organizacije, grupe za ljudska prava i novinske medije za koje se smatra da dobijaju strana sredstva za političke aktivnosti nazivaju „stranim agentima“.

Između ostalog, zakon zahteva da novinske organizacije koje se finansiraju iz inostranstva označavaju sadržaj u Rusiji kao da je proizvod „stranog agenta“. Obavezna objava od 24 reči mora biti dvostruko veća od veličine fonta koja se koristi za naslov članka. Za video materijale, tekst mora zauzimati najmanje 20 procenata ekrana i prikazivati se najmanje 15 sekundi.

Targetiranje RFE/RL izazvalo je zabrinutost da se ruska vlada možda priprema da zaustavi rad RFE/RL unutar Rusije i prisili njegove servise na ruskom jeziku i mrežu Current Time, mrežu koju RFE/RL vodi u saradnji sa Voice of America (VOA), da odu van zemlje.

„Ako ruska vlada nastavi sa koracima da nasilno isključi RFE/RL, mi ćemo na to odgovoriti“, rekao je Price, ne precizirajući šta bi se moglo preduzeti.

Nezavisna neprofitna korporacija koja dobija sredstva od američkog Kongresa, RFE/RL odbija da se povinuje zakonu „stranog agenta“.

Predsednik RFE/RL Jamie Fly rekao je: „RFE/RL neće biti u stavljen u situaciju da podriva slobodu govora i novinarski integritet. Nećemo dozvoliti Roskomnadzoru i Kremlju da donose uredničke odluke o tome kako angažujemo našu publiku u Rusiji“.

Poslednjih nedelja državni sekretar Antony Blinken pokrenuo je pitanje RFE/RL sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

„Veoma smo zaokupljeni situacijom RFE/RL sa Rusijom“, rekao je Blinken na okruglom stolu o slobodi svetske štampe 28. aprila.

„Činimo sve što možemo da bismo bili podrška i pronašli dobar put napred. Na kraju, Moskva će uraditi šta će uraditi, ali mi se trudimo da barem na neki način budemo podrška i pomoć, čak i ako Moskva prečuje naše zagovaranje“, rekao je Blinken.

XS
SM
MD
LG