Dostupni linkovi

Rezolucija Saveta Evrope korak nazad za kosovske institucije


Parlamentarna Skupština Saveta Evrope

U vreme kada Kosovo vrši napore da se učlani u Interpol i Europol, Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je rezoluciju koja ohrabruje UN administraciju na Kosovu, UNMIK, da poveća kapacitete i saradnju sa Interpolom i Europolom. Vlastima u Prištini se preporučuje da koristie mehanizme koji su im na raspolaganju.

Rezolucija o stanju ljudskih prava na Kosovu usvojena je u četvrtak uveče, na predlog španskog izvestioca Avgustina Konde.

Kosovo je za članstvo u Interpol inače apliciralo aprila 2015. godine, ali o tome još uvek nije doneta odluka. Prethodno su kosovski zvaničnici naglasili da je Policija Kosova spremna da bude ravnopravan partner Interpolu u borbi protiv kriminala.

Analitičari na Kosovu smatraju da rezolucija Saveta Evrope predstavlja korak nazad.

Emruš Ujkani navodi da rezolucija odražava političku nestabilnost na Kosovu, te upozorava na to kako ni države članice Saveta Evrope koje su priznale Kosovo nisu pokušale da izmene rezoluciju koja predviđa jednu vrstu ponovnog jačanja UNMIK-a, naročito u oblasti vladavine prava i saradnje Kosova sa međunarodnim mehanizmima.

„Ovaj izveštaj poziva UNMIK, a ne Kosovo, da poduzme mere i da iskoristi svoje zakonske mehanizme, kako bi se pristupilo Interpolu ili Europolu. To je kritično i na ovo se treba obratiti pažnja“, kaže Ujkani.

Analitičar Dren Dolji ocenjuje da Rezolucija odražava i nesposobnost kosovskih institucija, naročito Ministarstva spoljnih poslova, da se suoči sa „snažnim diplomatskim pritiskom Srbije, koji je doveo do toga da se rezolucija usvoji takva kakva je bila.“

„Ova vest sa sobom nosi i rizik da zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova počnu da sumnjaju u taj status, izjednačavajući tako državu Kosova sa Rezolucijom 1244, odnosno sa UNMIK-om na Kosovu“, kaže Dolji.

Emruš Ujkani takođe je upozorio da je zabrinjavajuća činjenica što Kosovo nije podnelo zahtev za članstvo u Savet Evrope pre izglasavanja ove rezolucije.

„Kosovu pripada dve trećine glasova u Savetu Evrope, na osnovu broja država koje su priznale nezavisnost, stoga je Kosovo trebalo da preduhitri ovaj proces. Ovo neće ometati Kosovu prilikom apliciranja, ali može uticati na glasanje o članstvu“, kazao je on.

Inače, rezolucije Saveta Evrope nisu pravno obavezujuće, ali predstavljaju važne standarde.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG