Dostupni linkovi

Rezolucija o 'genocidu nad Ujgurima' predstavljena u Senatu SAD


Pripadnici kineske muslimanske manjine Ujguri
Pripadnici kineske muslimanske manjine Ujguri

Grupa američkih senatora iz obje stranke predstavila je rezoluciju u kojoj se postupanje Kine prema Ujgurima i drugim uglavnom muslimanskim etničkim grupama u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang (Sinđijang) označava kao genocid.

Rezolucijom bi se Kina smatrala odgovornom prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine, rekao je senator iz reda demokrata Jeff Merkley u saopćenju za javnost 27. oktobra.

"Kineski napad na Ujgure i druge muslimanske manjinske grupe - povećanje nadzora, zatvaranje, mučenje i prisilni "kampovi za preodgoj" - jeste genocid, čist i jednostavan", rekao je Merkley. "Amerika ne može prešutjeti."

Rezoluciju su predstavili Merkley, zajedno sa republikanskim senatorima Johnom Cornynom, Jamesom Rischom i Marcom Rubioom, te demokratama Robertom Menendezom i Benom Cardinom.

U tekstu rezolucije navodi se da kineska kampanja protiv Ujgura, etničkih Kazahstanaca, Kirgiza i članova drugih muslimanskih manjinskih grupa u autonomnoj regiji Xinjiang "predstavlja genocid".

Cornyn je u izjavi rekao da je kineska vlada predugo provodila "kampanju genocida dostojnu prezira nad milionima Ujgura i ostalih turkijskih muslimana”.

Dodao je da rezolucija "prepoznaje ove zločine onakvima kakvi jesu i prvi je korak ka tome da Kina bude odgovorna za svoja monstruozna djela."

Rezolucija se pridružuje drugima koje su ranije predstavljene u Senatu zbog tretmana Ujgura, uključujući onu koja treba zaustaviti ulazak robe napravljene prisilnim radom na američko tržište.

Ipak, najnovija rezolucija, kojom bi se počeo i postupak koordinacije međunarodnog odgovora za zaustavljanje zlostavljanja Ujgura, teško da će se odmah naći na dnevnom redu jer Senat ne zasjeda do okončanja predsjedničkih izbora sljedeće sedmice.

Peking se optužuje da su više od milion Ujgura i pripadnika drugih uglavnom muslimanskih etničkih grupa smjestili u logore i zatvore u kojima su od početka 2017. godine fizički zlostavljani, podvrgavani ideološkoj disciplini i prisiljeni da se odreknu svoje vjere i jezika.

Kina kaže da su kampovi centri za preodgajanje i obuku i da su potrebni za borbu protiv separatističkog terorizma i ekstremizma.

Sjedinjene Države su u julu uvele sankcije jednoj kineskoj provladinoj organizaciji i dvojici sadašnjih, odnosno bivših zvaničnika zbog navodne umiješanosti u "ozbiljna kršenja ljudskih prava” Ujgura.

Američki ministar finansija Steven Mnuchin tada je obećao da će iskoristiti sve mogućnosti američkih finansijskih ovlasti kako bi oni koji krše ljudska prava u Xinjiangu odgovarali.

Državni sekretar Mike Pompeo, u intervjuu 27. oktobra za novinsku stranicu The Print tokom posjete Indiji, rekao je da "nas kineske akcije podsjećaju na ono što se dogodilo 1930-ih u Njemačkoj".

Kampanja demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena također je nazvala kineske akcije genocidom i obećala da će imati oštriji odgovor od Trumpove administracije.

Konvencija UN-a o genocidu, napisana nakon holokausta, obavezuje države da spriječe i kazne tu "odvratnu pošast".

U definiciji genocida navodi se da uključuje radnje poput ubijanja kao i sprječavanje rađanja "s namjerom da se u potpunosti ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa”.

Istraživanje koje je 29. juna objavio kineski stručnjak Adrian Zenz kaže da Kina prisiljava žene na sterilizaciju ili upotrebu kontracepcijskih sredstava u pokušaju da ograniči populaciju Ujgura.

Izvještaj kaže da se kineska politika može izjednačiti sa usporenim demografskim genocidom.

Ryan Barry iz Svjetskog kongresa Ujgura je u julu ove godine u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) pozvao EU da izvrši pritisak na Srbiju da promijeni svoje stavove o Ujgurima, ukoliko želi da se pridruži tom bloku. On je na taj način prokomentarisao stav Srbije prema manjinskim pravima muslimanske manjine Ujguri u kineskoj pokrajini Xinjiang.

Zvanični Beograd je početkom jula podržao deklaraciju kojom se kršenje ljudskih i manjinskih prava Ujgura u toj kineskoj pokrajini definiše kao "borba protiv terorizma i ekstremizma".

Podrškom deklaraciji, Srbija se našla naspram država Evrope i svijeta koje najoštrije osuđuju kinesku kampanju represije nad muslimanskom manjinom Ujguri, a pre svega masovna pritvaranja ovih ljudi u takozvanim "kampovima za političko prevaspitavanje".

"Očekujemo da će se Srbija ponašati u skladu sa obavezom usklađivanja spoljne i sigurnosne politike sa politikom EU", saopšteno je za RSE iz pres-službe Unije nakon odluke Beograda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG