Dostupni linkovi

Kosovo: Rezolucija o Albancima na jugu Srbije nije usvojena


Skupština Kosova
Skupština Kosova
Zbog nedostatka kvoruma, Skupština Kosova nije uspela da usvoji Rezoluciju o opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđe, putem koje se od Vlade traži da obezbedi brigu za Albance koji žive u ovim opštinama na jugu Srbije.

Prema finalnoj verziji, rezolucija zahteva i uslovljavanje normalizacije odnosa sa Srbijom sa unapređenjem prava Albanaca u Preševskoj dolini.

Podnosioc Rezolucije, Lutfi Haziri iz DSK, kazao je da Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi ne uživaju osnovna prava koja su predviđena međunarodnim konvencijama. Stoga je zatraženo od Vlade Kosova da poveća brigu i državno interesovanje za Albance u tom delu Srbije.

„Vlada Kosova uslovljava odnose sa Srbijom u odnosu sa brigom i državnim interesovanjem za poboljšanje stanja Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu u vezi njihovih etničkih, civilnih prava“, pročitao je Haziri jedan od predloženih članova rezolucije.

Kosovski premijer Hashim Thaçi je tokom debate u petak predložio da se umesto rezolucije urade ustavne promene kojim bi se Kosovo obavezalo da zaštiti prava Albanaca u Preševskoj dolini.

„Predlažem da se članu 1 Ustava Republike Kosova doda tačka 4 i da se naglasi da „Republika Kosova ima prava da se interesuje i zaštiti sva legitimna prava Albanaca van Kosova, sa sredstvima određenim ovim Ustavom, zakonima Kosova i međunarodnim aktima“, kazao je Thaçi

Ovaj predloženi amandman je međutim pokrenuo mnoge dileme u Skupštini.

Vladajuća Demokratska partija Kosova insistirala je da predlog premijera bude prva tačka Rezolucije, dok je opozicioni Demokratski savez Kosova tražio da Thaçi inicira ustavne promene bez da se ta tačka doda Rezoluciji.

Razlike nisu prevaziđene ni nakon pauze, a nakon koje se jedan broj poslanika više nije vratio u salu, što je uticalo i da se sednica završi bez glasanja.

Premijer Kosova izrazio je žaljenje što su poslanici odlučili da ne vrate u vreme kada se raspravlja o jednoj problematici kao što je Preševska dolina. Glasanje o Rezoluciji očekuje se ponovo sledeće nedelje.

Inače, pokret Samoopredeljenje je raspravu o Preševskoj dolini u vreme kada je Kosovo u fazi ratifikacije briselskog sporazuma ocenio političkom hipokrizijom.

Poslanik ovog pokreta Liburn Aliu kazao je da Priština u procesu dijaloga nije recipročno tretirala kosovske Srbe sa Albancima Preševske doline.

Iako je ovaj pokret podržao Rezoluciju, oni su ocenili da to uopšte ne predstavlja nešto što će pomoći Albancima na jugu Srbije.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi zatražio je i da se Skupština obrati Komisiji za ljudska prava Saveta Evrope, kako bi se istražilo poštivanje etničkih prava Albanaca na jugu Srbije.
XS
SM
MD
LG