Dostupni linkovi

Reuters: Kako je Evropa uspavano ušla u krizu sa korona virusom?


Skoro potpuno pust Veliki trg u Briselu 1. aprila 2020.
Skoro potpuno pust Veliki trg u Briselu 1. aprila 2020.

Priredio: Milad Obradović

Manje od mjesec dana prije nego što se Evropa upustila u borbu za maske, respiratore i testiranja opreme za borbu protiv korona virusa, vlade su saopštile Briselu da su njihovi zdravstveni sistemi spremni i da nema potrebe naručivati više zaliha, pokazuju dokumenti EU, piše agencija Reuters.

Ova je optimistična procjena u velikoj suprotnosti s nedostatkom maski i medicinske opreme samo nekoliko sedmica kasnije, kada je Evropska komisija procijenila da su potrebe zemalja članica EU deset puta veće nego što bi to obično bile dostupne.

Da li su kapaciteti bili precjenjeni?

Iako se zaliha opreme, uglavnom, svodi na “pumpanje” globalne potražnje, interni i javni dokumenti, u koje je Reuters imao uvid, pokazuju da su vlade Evropske unije mogle pogoršati svoje stanje zbog precjenjivanja kapaciteta za reagovanje.

"Stvari su pod kontrolom", izjavio je zvaničnik Evropske komisije na sastanku iza zatvorenih vrata s diplomatama zemalja članica, 5. februara, dvije sedmice nakon što je Kina zatvorila gotovo 60 miliona ljudi u provinciji Hubei, što otprilike predstavlja cjelokupno stanovništvo Italije.

„U državama članicama postoji snažna spremnost, većina ih ima uspostavljene mjere za otkrivanje i liječenje COVID-19”, rekao je zvaničnik, prenoseći komentare državnih predstavnika, navodi se u zapisnicima sa sastanka, koji je vidio Rojters.

Život je stao u Italiji
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

To je bilo samo dvije sedmice prije prvih žrtava korona virusa u Italiji, gdje je od COVID-19 do 1. aprila umrlo 12.428 osoba, što je skoro četiri puta veći broj smrtnih slučajeva nego u Kini.

Upitan da li dokumenti koje je Reuters analizirao pokazuju da je evropski odgovor bio prespor, portparol izvršne vlasti EU rekao je:

"Od januara je Komisija ponudila mogućnost podrške državama članicama", piše Reuters.

Ometanje izvoza opreme

Vlade EU počele su shvaćati ozbiljnost situacije u martu, ali umjesto da se usredotoče na zajedničko djelovanje, mnoge su pribjegle protekcionističkim mjerama, podižući trgovinske barijere kako bi ometale izvoz medicinske opreme svojim komšijama.

Italija još uvijek ima samo djelić od 90 miliona maski za lice koje njeni medicinski radnici trebaju svaki mjesec, Francuska je prošle sedmice naručila preko milijardu maski, dok proizvođači prilagođavaju proizvodne linije za izradu ventilatora.

Kada će stići oprema?

Optimistička analiza, koju je 5. februara predstavio službenik Evropske komisije, proizišla je iz niza sastanaka sa zdravstvenim stručnjacima iz država članica EU.

Na sastanku 31. januara, delegati nacionalnih ministarstava zdravlja rekli su Komisiji da im ne treba pomoć za nabavku medicinske opreme, navodi se u zapisniku, prenosi britanska agencija.

„Nijedna zemlja do sada nije zatražila podršku da bi provela dodatne protivmjere“, navodi se u zapisniku, sa samo četiri države koje su upozorile da će im, možda, trebati zaštitna oprema ako se situacija u Evropi pogorša. Četiri zemlje nisu imenovane.

Pet stvari koje treba da znate o korona virusu i maskama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Mjesec dana nakon prve ponude za pomoć i nakon što je od vlasti zatražila da prijave svoje potrebe na najmanje dva sastanka, Evropska komisija pokrenula je 28. februara zajednički program nabave maski za lice i drugih zaštitnih sredstava.

Tender u ime 25 država članica na početku nije dobio nijednu ponudu, pokazao je interni dokument u koji je Rojters takođe imao uvid.

Zemlje članice EU sada procjenjuju ponude napravljene u okviru drugog tendera, ali još nisu potpisani ugovori i isporuke su, prema procjenama Komisije, sedmicama daleko.

Obučenost medicinskih radnika

Vlade EU uvjerile su Brisel da su njihovi medicinski radnici dobro informisani o postupanju sa pacijentima sa COVID-19, prema dokumentima koje je pregledao Reuters, mada je Italija od medicinskog osoblja zahtijevala da nose maske samo u sumnjivim slučajevima od 24. februara.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.


Zaraženo je gotovo 10.000 talijanskih zdravstvenih radnika, ili više od devet posto od svih slučajeva u Italiji, prema službenim podacima.

Na sastanku EU, 4. februara, nacionalni stručnjaci za zdravstvo rekli su:

"Dijagnostički kapaciteti su uspostavljeni, a nekoliko zemalja je započelo sa uvođenjem testiranja."

Sada se države EU suočavaju sa velikim nedostatkom testnih setova i pokrenule su zajedničku shemu nabavki 18. marta.

Potreba za zajedničkim nabavkom ventilatora, od presudnog značaja za pacijente sa teškim problemima s disanjem, pojavila se prvi put na sastanku zdravstvenih stručnjaka EU 13. marta, navodi se u zapisniku sa sastanka.

Šemu nabavki pokrenula je Evropska komisija 17. marta.

Rizike, da zdravstveni sistemi mogu premašiti njihove kapacitete, smatrali su sredinom februara ”niskim do umjerenim“, prema agenciji EU za kontrolu bolesti, koja se oslanja na procjene pojedinih država članica.

Mjesec dana kasnije, agencija je obnovila svoju procjenu, rekavši da nijedna zemlja neće imati dovoljno kreveta za intenzivnu njegu do sredine aprila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG