Dostupni linkovi

Broj zaraženih korona virusom u svijetu uskoro će dostići milion


Radnici istovaraju kutije medicinske pomoći
Radnici istovaraju kutije medicinske pomoći

Broj smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19 u Sjedinjenim Državama popeo se na više od 5.000 osoba, usporava epidemija u Španiji i Italiji, dok se zvanični broj zaraženih širom svijeta bliži cifri od jednog miliona.

U posljednja 24 sata SAD-u su zabilježena 884 smrtna slučaja, što je najviše za jedan dan, podaci su Univerziteta Johns Hopkins. Među umrlima je i beba od šest sedmica, a ukupan broj zaraženih je preko 216.000 osoba, što čini SAD državom sa najvećim brojem slučajeva zaraze.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Rezerve zaštitne opreme i sanitetskog materijala skoro su iscrpljene, istakao je predsjednik te zemlje Donald Trump. To je ostavilo saveznu vladu i pojedine američke države da se takmiče za sigurnosnu opremu, dok je velika potražnja dovela do skoka u cijenama, naveli su zvaničnici iz Odjela za domovinsku sigurnost.

Ostatak svijeta

Zdravstveni zvaničnici u Italiji i Španiji kažu da postoje dokazi da se epidemija usporava. Dvije zemlje su najgore pogođene u svijetu kada je riječ o smrtnim slučajevima, pa Italija bilježi 13.155, a Španija 9.053 umrlih. Broj zaraženih u Španiji prešao je 100.000, ali stopa zaraženih je u padu.

Zdravstveni zvaničnici u Italiji i Španiji kažu da postoje dokazi da se epidemija usporava (fotografija: Madrid, mart 2020)
Zdravstveni zvaničnici u Italiji i Španiji kažu da postoje dokazi da se epidemija usporava (fotografija: Madrid, mart 2020)

Osim toga, oko 900.000 Španaca ostalo je bez posla od početka karantina, uključujući 550.000 radnika na privremenom radu. Turistički i građevinski sektor su najteže pogođeni, prenosi Reuters. Italija je produžila nacionalni karantin di 13. aprila.

Vlasti u Francuskoj kažu da je samo 570 ljudi umrlo u staračkim domovima u regiji Grand-Est. Službena nacionalna smrtna stopa uključuje samo one koji umiru u bolnicama, pa postoji zabrinutost da je mnogo više umrlih.

Rusija bilježi 3.548 slučajeva korona virusa, a od bolesti COVID-19 umrlo je ukupno 30 osoba.

Španija: Borba za svaki život
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Očekuje se da će British Airways saopštiti da suspenduje oko 36.000 radnika, javlja BBC. Aviokompanija koja je zbog pandemije korona virusa prizemljila veliki dio svoje flote postigla je širok dogovor sa sindikatom. Sporazum predviđa da će oko 80 posto kabinskog osoblja, inžinjera i ostalih koji rade u kancelarijama obustaviti svoje poslove, ali ne očekuje se da će biti proglašeni viškom.

XS
SM
MD
LG