Dostupni linkovi

Nastavak suđenja za sumnjivu nabavku respiratora u BiH


Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić u pratnji svoje advokatice Vasvije Vidović (prva s desna) dolazi na nastavak suđenja slučaju "Respiratori" u Sudu BiH, Sarajevo (29. septembar 2021.)
Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić u pratnji svoje advokatice Vasvije Vidović (prva s desna) dolazi na nastavak suđenja slučaju "Respiratori" u Sudu BiH, Sarajevo (29. septembar 2021.)

Bivši šef kabineta premijera Federacije BiH Hasan Ganibegović ispričao je na suđenju entitetskom premijeru Fadilu Novaliću, i drugim optuženima u predmetu "Respiratori", da nije moguće da ministri u Vladi FBiH nisu znali za šta su planirana sredstva kad su glasali za izdvajanje iz tekućih rezervi.

„Priča da je Novalić 'presvukao' 16 ljudi, to ne stoji“, kazao je Ganibegović u petak, 8. oktobra, u nastavku suđenja pred Sudom BiH optuženima za nabavku 100 respiratora iz Kine, u vrijednosti od 10.53 miliona KM (oko pet miliona eura).

Naveo je, uz ostalo, da je bio šokiran kada je saznao da su postojala dva pisma namjere sa različitim oznakama respiratora, kao i da je Fikreta Hodžića iz preduzeća "Srebrena malina" upoznao tek onda kada mu je premijer FBiH naložio da mu pomogne u pribavljanju dozvola.

Tada je, kako je naveo, kontaktirao određene ljude, ali nije bilo rezultata.

Na pitanja tužioca, Ganibegović je nekoliko puta odogovorio kako se ne sjeća. Prilikom podsjećanja na ranije iskaze, koje je dao tokom istrage, kazao je da ih je davao pod prisilom i prijetnjom hapšenjem.

Nastavak saslušanja Ganibegovića zakazan je pred Sudom BiH za 13. oktobar.

Respiratore je iz Kine za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite uvezla kompanija “Srebrena malina”.

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 25. aprila 2020., a vještačenjem za Tužilaštvo BiH je, u maju te godine, utvrđeno da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege.

Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu 27. maja.

Osim premijera FBiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

XS
SM
MD
LG