Dostupni linkovi

Rešenje za sever Kosova je isključivo Ahtisarijev plan


Mitrovica
Mitrovica
Dok zvaničnici u Beogradu kažu da kod međunarodne zajednice postoji zainteresovanost da se u razgovorima Prištine i Beograda otvori pitanje severa Kosova, oni u Prištini ipak ne komentarišu ništa u vezi dijaloga sa Srbijom. Očekuje se da će sledeće nedelje na Kosovu boraviti visoki međunarodni zvaničnici, te da će se onda saznati više o tome kakav će biti dalji tok dijaloga.

Kosovski analitičar Azem Vllasi u izjavi za RSE ističe da rešenje severa leži isključivo u Ahtisarijevom planu. On navodi da kosovska strana treba da ima pripremljen operativni predlog za rešenje severnog dela Kosova, te da se razgovori sa Srbijom o severu mogu voditi samo o tome na koji bi način Srbija mogla da uporedo sa Ahtisarijevim planom podrži i pomogne Srbima i u tom delu Kosova.

“Sa Srbijom se može razgovarati o severnom delu Kosova samo u smislu implementacija Ahtisarijevog plana. Dakle, nema nikakvih razgovora ili osnova za razgovore sa Srbijom oko nekih drugih aspekata kao što je statusno pitanje ili kako će se organizovati neka specifična uprava u tom delu. Sve ono što se tiče uprave, sistema, načina organizovanja institucionalnog života u severnom delu Kosova, mora da bude u skladu sa Ahtisarijevim planom i u skladu sa Ustavom Kosova”, ocenio je Vllasi.

Da podsetimo, Ahtisarijev plan predviđa formiranje opštine Severna Mitrovica sa proširenim nadležnostima za visoko obrazovanje, uključujući tu registraciju i izdavanje licence obrazovnim institucijama, upošljavanje, isplatu plata i obuku nastavnog osoblja i rukovodećeg kadra.

"Vlasti u Srbiji će morati prihvatiti ono što je zacrtano Ahtisarijevim planom, iza čega stoji EU, ako Srbija želi da nastavi svoj evropski put”, kaže Azem Vllasi.

Inače, opštine na Kosovu, po Ahtisarijevom planu, imaju pravo da sarađuju sa Srbijom, a ta saradnja može da poprimi i oblik obebeđenja finansijske i tehničke pomoći od strane srpskih institucija. Srbi na severu međutim već godinama odbijaju Ahtisarijev plan ili bilo kakvu saradnju sa zvaničnom Prištinom.

Vllasi, međutim, ističe da htela to Srbija ili ne, ona mora pristati na Ahtisarijev plan zato što je to evropski smer.

“Ova vlast u Srbiji je javno iskazala opredeljenje za evropski put Srbije. Iz Brisela je jasno rečeno da nema promene granica, da nema podele Kosova. Bez obzira šta subjektivno misle sadašnji ljudi na vlasti u Srbiji, oni će morati prihvatiti ono što je zacrtano Ahtisarijevim planom, iza čega stoji EU, na šta insistira EU, ako Srbija želi da nastavi svoj evropski put”, kaže Vllasi.

I bivši ministar spoljnih poslova Kosova, Skender Hyseni, navodi da je Ahtisarijev plan jedino rešenje za sever.

“Pitanje severa se može uspešno rešiti sa jednim većim nivoom ozbiljnosti vlade, sprovodeći Ahtisarijev plan na celoj teritoriji Kosova. Vlada najpre treba da razgovara sa srpskom zajednicom na severu Kosova, a što se unutrašnjih pitanja Kosova tiče, Vlada o tome ne bi trebala da razgovara sa bilo kim”, kazao je Hyseni.

On dodaje da se Kosovo u dijalogu mora predstavljati u svojstvu jednake države sa Srbijom. Dosadašnji dijalog, po njegovim rečima, nije bio dovoljno strukturiran i kosovska strana nije se tretirala ravnopravno jer nije predstavljala zemlju kao Republika Kosova.

"U svim dokumentima navodi se da se dijalog vodi između Prištine i Beograda i nigde ne figurira da je dijalog između Republike Kosova i Srbije. Voditi dijalog ne znači da se moraju činiti ustupci, odnosno, Republika Kosovo se ne sme plašiti dijaloga, već treba biti oprezna da ne čini ustupke koji su na štetu samog Kosova”, kazao je Hyseni.
XS
SM
MD
LG