Dostupni linkovi

Rudari Resavice u Srbiji prekidaju štrajk


Rudari u Resavici, arhivska fotografija
Rudari u Resavici, arhivska fotografija

Rudari kompleksa Resavica postigli su dogovor sa Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije, pa se štrajk obustavlja, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) 22. decembra.

Oko 3.600 radnika u devet rudnika državnog preduzeća Resavica štrajkovalo je četiri dana - 19. decembra je prekinuta proizvodnja uglja. Tražili su veće plate i da se izmiri dug najvećeg rudnika "Soko", kako bi se on ponovo otvorio i počeo proizvodnju.

"Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo finansija dogovorili su na sastanku sa sindikatima javnog preduzeća Resavica da se obustavi štrajk u tom preduzeću i postigli saglasnost u vezi sa zahtevima sindikata", saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike 22. decembra.

Da su zahtevi radnika ispunjeni za RSE je potvrdio i vođa štrajkača Nebojša Milenković.

Pregovori sa Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije oko poboljšanja uslova rada trajali su nekoliko sedmica. Kako je saopštilo Ministarstvo, "ocenjeno je da je u interesu i preduzeća i zaposlenih da se što pre obnovi redovan proces rada, uz dogovor o nastavku rešavanja problema u preduzeću".

Prosečna plata rudara u Resavici, prema podacima sindikata, iznosi oko 65.000 dinara (oko 550 evra). To je manje od prosečne zarade u Srbiji, koja je u septembru 2022. godine prema zvaničnim podacima bila oko 630 evra.

Zahtev radnika bila je viša cena radnog sata i veći topli obrok. Nije saopšteno koliko povećanje zarada je dogovoreno.

Pored toga, štrajkači su tražili i da se izmiri dug za rudnu rentu u rudniku "Soko", kako bi on dobio dozvolu za rad. U tom rudniku kopanja uglja nema od 1. aprila ove godine, kada se dogodila nesreća u kojoj je poginulo osam rudara, a dvadeset povređeno.

"Dogovorena je dinamika kojom će se ispuniti preostali zahtevi za otvaranje rudnika Soko, kako bi proizvodnja u tom rudniku mogla da se nastavi početkom naredne godine uz poštovanje svih zahteva u vezi sa bezbednošću zaposlenih, kao prvog preduslova", saopštilo je Ministarstvo.

Dodaje se da će se dijalog oko pronalaska održivih rešenja za probleme u javnom preduzeću Resavica nastaviti, "koji bi vodili ka modernizaciji i optimizaciji proizvodnje u rudnicima, većoj održivosti poslovanja i poboljšanju uslova rada rudara".

Kompleks Resavica čine svi rudnici u Srbiji gde se ugalj kopa u podzemnim jamama – Vrška Čuka, Ibarski rudnici, Rembas, Bogovina, Soko, Jasenovac, Štavalj, Lubnica i Aleksinac. Svi su na istoku i jugoistoku Srbije.

Godišnje proizvedu preko pola miliona tona uglja, pre svega lignita, mrkog i kamenog uglja. Glavni kupac uglja iz Resavice je državna Elektroprivreda Srbije (EPS), koja ga koristi za proizvodnju struje u termoelektranama.

Iako je prošlu, 2021. godinu, završila sa zaradom od 22 miliona evra, Resavica ima nagomilane dugove i na listi je 20 najvećih gubitaša u Srbiji. Ukupni dug Resavice je preko 216 miliona evra.

Opstanak preduzeća finansira država, subvencijama od 40 miliona evra godišnje.

XS
SM
MD
LG