Dostupni linkovi

Reporteri bez granica pozvali društvene mreže da odbiju 'drakonski' zahtjev Rusije


OVD-Info prati policijska hapšenja širom zemlje, usred bračuna ruskih vlasti sa nezavisnim medijima i građanskim organizacijama. (fotografija: hapšenja demonstranata u Rusiji 202. gdine)

Reporteri bez granica pozvali su platforme društvenih medija da se ne povinuju "drakonskom" zahtjevu ruskog medijskog regulatora Ruskomadzora.

To tijelo zatražilo je brisanje naloga koje drži OVD-Info, neprofitna organizacija koja prati policijska hapšenja širom zemlje. Zahtjev je došao usred opsežnog ataka ruskih vlasti na nezavisne medije i građanske organizacije.

Ruske vlasti su pojačale svoj “rat protiv pouzdanog i nezavisnog izvještavanja na internetu” kada je državna agencija za praćenje medija Roskomnadzor blokirala pristup stranici OVD-Info u decembru, navodi se u saopštenju Reportera bez granica od 20. januara.

Između ostalog, OVD-Info dokumentuje slučajeve zatvaranja tokom protesta, kao i političkog uznemiravanja i služio je kao centar za razmjenu podataka koji povezuje pritvorene demonstrante sa braniocima.

Ovaj medij „koriste kao referentni izvor mnoge publikacije i nevladine organizacije, kako u Rusiji tako i u inostranstvu“, navode Reporteri bez granica.

„Nakon što su eliminisale skoro sve nezavisne medije ciljajući na njihove vlasnike da utiču na uređivačku politiku, cenzurišući članke i blokirajući veb stranice i sudskim i vansudskim metodama, ruske vlasti sada ciljaju platforme društvenih medija“, rekla je Jeanne Cavelier, šefica u Reporterima bez granica za istočnu Evropu i centralnu Aziju.

Zahtjev Roskomnadzora je "neprihvatljiv", rekao je Cavelier, rekavši da "ne samo da krši ustav Rusije i njene međunarodne obaveze, već i lišava ruske građane izvora informacija od suštinskog značaja za javnu debatu".

“Pozivamo Metu (Facebook i Instagram), Google (YouTube), Twitter i Telegram da djeluju u skladu sa principima koje proklamiraju, odbijanjem brisanja naloga medijskih kuća kao što je OVD-Info”, rekla je ona.

Reporteri bez granica su još naveli da ruske vlasti "pojačavaju pritisak na međunarodne platforme", izričući "neviđene" kazne Googleu i Facebooku zbog prikazivanja sadržaja koje je Roskomnadzor tražio da se uklone.

Google je dužan da plati čak 7,2 milijarde rubalja (93 miliona dolara), a Facebook skoro 2 milijarde rubalja (26 miliona dolara) zbog kršenja pravila o zabranjenom sadržaju. Novčane kazne su izrečene i Twitteru, TikToku i drugim društvenim mrežama po sličnim optužbama.

U međuvremenu, ruski pretraživač Yandex više ne prikazuje sadržaj OVD-Info, koji je također bio na meti Ministarstva pravde.

Ministarstvo je u septembru dodalo ovu nevladinu organizaciju na listu "stranih agenata", što je etiketa koju su vlasti koristile da "zastraše novinare i siju zabunu", saopštili su Reporteri bez granica.

Rusija je rangirana na 150. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija Repotera bez granica za 2021. godinu.

XS
SM
MD
LG