Dostupni linkovi

Reporteri bez granica: U 2021. uhapšeno najviše novinara u posljednje dvije decenije


Novinarke Belsata Darja Čulcova (lijevo) i Katjarina Andrejeva na sudu 9. februara 2021. u Minsku tokom suđenja zbog izvještavanja uživo sa antivladinih demonstracija

Reporteri bez granica (RSF) su saopštili da je 488 novinara i medijskih radnika privedeno širom svijeta zaključno sa 1. decembrom, što je najveći broj otkako je grupa počela da objavljuje svoj godišnji pregled prije više od 25 godina.

Broj medijskih profesionalaca privedenih u vezi sa svojim radom porastao je za 20 posto u odnosu na prošlu godinu, uglavnom zbog gušenja medija u Mijanmaru, Bjelorusiji i Hong Kongu, navodi RSF u svom godišnjem izvještaju o slobodi štampe objavljenom 16. decembra.

Nasuprot tome, broj ubijenih medijskih radnika ove godine, 46, najmanji je broj otkako je pariški nadzornik za slobodu medija počeo da objavljuje godišnje izvještaje 1995. godine, zbog relativnog "smanjenja sukoba" u Siriji, Iraku, i Jemen, navode.

Najsmrtonosnije zemlje ponovo su bile Meksiko i Afganistan, sa sedam, odnosno šest smrtnih slučajeva. Većinu napada na novinare u Afganistanu preuzela je lokalna podružnica Islamske države ili talibani, a oni koji stoje iza njih uživaju “potpunu nekažnjivost”.

Kina je najveći svjetski zatvor za novinare i medijske radnike već petu godinu zaredom, sa 127 njih u zatvoru od 1. decembra, velikim dijelom zbog sve veće kontrole Pekinga nad Hong Kongom, navodi RSF.

Mjanmar je bio drugi sa 53 zatvorena novinara, a slijedi ga Vijetnam (43).

Bjelorusija je treća sa 32 novinara i drugih medijskih profesionalaca, kao što su medijski menadžeri, direktori, računovođe ili advokati iza rešetaka, u poređenju sa sedam u isto vrijeme prošle godine, navodi RSF.

Autoritarni bjeloruski vladar Aleksandar Lukašenka pokrenuo je brutalni udar na prodemokratski pokret i nezavisne medije nakon masovnih protesta koji su izbili širom zemlje nakon njegovog spornog reizbora u augustu 2020.

U Bjelorusiji je privedeno više žena-17, nego muškaraca-15.

RSF je također rekao da nikada nije registrovao toliki broj novinarki u zatvoru širom svijeta, pri čemu je ukupan broj od 60 predstavljao trećinu više nego prije godinu dana.

RSF je također izbrojao 65 novinara i kolega koji su držani kao taoci širom svijeta. Gotovo svi su na Bliskom istoku, Siriji, Iraku i Jemenu, osim francuskog novinara koji je zatočen u Maliju.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG