Dostupni linkovi

U Bjelorusiji uhapšen urednik medija koji je izvještavao o protestima protiv režima


Syarhey Satsuk, glavni urednik Yezhednevnika ili internetske kuće ej.by, koji je uhapšen.
Syarhey Satsuk, glavni urednik Yezhednevnika ili internetske kuće ej.by, koji je uhapšen.

Urednik bjeloruskog medija koji je izvještavao o protestima protiv bjeloruskog režima i izvještavao o novinarima koji su označeni kao ekstremisti uhapšen je 8. decembra nakon pretresa njegovog stana.

Syarhey Satsuk, glavni urednik internetske kuće Ej.by, priveden je i biće poslat u istražni zatvor, saopštilo je Bjelorusko udruženje novinara (BAJ). Blokiran je i sajt ej.by.

Satsuk je priveden nakon pretresa tokom kojeg su mu oduzeti telefoni, laptop i računari, a nakon ispitivanja od strane Istražnog komiteta u starom slučaju vezanom za navodno mito.

Satsuk je nakratko priveden u martu 2020. zbog optužbe za podmićivanje, koja je povezana s godišnjim rejtingom poslovanja koji je objavio njegov medij. Nakon privođenja Satsuka izvršen je pretres redakcije internet publikacije, saopštio je tada BAJ i dodao da su dokumenti oduzeti tokom akcije.

Satsuk je kasnije pušten, a krivična istraga protiv njega je zatvorena.

U to vrijeme, Satsukov brat, Aleksandar, nazvao je optužbe "lažima i glupostima". On je tada za RSE rekao da ne isključuje da je pritvor možda povezan sa istražnim izveštajima koje je njegov brat uradio o navodnoj korupciji u Ministarstvu zdravlja u vezi sa uvozom medicinskih lekova.

Ranije ovog mjeseca, Satsukov medij pokrenuo je novi projekat o nezavisnim novinarima i aktivistima koje su bjeloruske vlasti proglasile ekstremistima i teroristima.

Satsukovo hapšenje bi moglo biti povezano s tim, ili bi moglo biti da je "jednostavno na njega red", rekao je Aleksandar Satsuk za AP.

Satsuk je posljednja meta u širokom gušenju nezavisnih medija od strane bjeloruskih vlasti koje su uslijedile nakon predsjedničkih izbora u augustu 2020. koje su opozicija i zapadne zemlje odbacile kao namještene.

Andrej Bastunec, šef BAJ-a, rekao je za AP da je novinarstvo postalo jedna od najopasnijih profesija u Bjelorusiji.

“Situacija sa slobodom govora u Bjelorusiji je najgora u Evropi. Vlasti uskraćuju građanima bilo kakve alternativne informacije”, rekao je Bastunets.

Uz izvještavanje AP

XS
SM
MD
LG