Dostupni linkovi

U Bjelorusiji uhapšen urednik medija koji je izvještavao o protestima protiv režima


Syarhey Satsuk, glavni urednik Yezhednevnika ili internetske kuće ej.by, koji je uhapšen.

Urednik bjeloruskog medija koji je izvještavao o protestima protiv bjeloruskog režima i izvještavao o novinarima koji su označeni kao ekstremisti uhapšen je 8. decembra nakon pretresa njegovog stana.

Syarhey Satsuk, glavni urednik internetske kuće Ej.by, priveden je i biće poslat u istražni zatvor, saopštilo je Bjelorusko udruženje novinara (BAJ). Blokiran je i sajt ej.by.

Satsuk je priveden nakon pretresa tokom kojeg su mu oduzeti telefoni, laptop i računari, a nakon ispitivanja od strane Istražnog komiteta u starom slučaju vezanom za navodno mito.

Satsuk je nakratko priveden u martu 2020. zbog optužbe za podmićivanje, koja je povezana s godišnjim rejtingom poslovanja koji je objavio njegov medij. Nakon privođenja Satsuka izvršen je pretres redakcije internet publikacije, saopštio je tada BAJ i dodao da su dokumenti oduzeti tokom akcije.

Satsuk je kasnije pušten, a krivična istraga protiv njega je zatvorena.

U to vrijeme, Satsukov brat, Aleksandar, nazvao je optužbe "lažima i glupostima". On je tada za RSE rekao da ne isključuje da je pritvor možda povezan sa istražnim izveštajima koje je njegov brat uradio o navodnoj korupciji u Ministarstvu zdravlja u vezi sa uvozom medicinskih lekova.

Ranije ovog mjeseca, Satsukov medij pokrenuo je novi projekat o nezavisnim novinarima i aktivistima koje su bjeloruske vlasti proglasile ekstremistima i teroristima.

Satsukovo hapšenje bi moglo biti povezano s tim, ili bi moglo biti da je "jednostavno na njega red", rekao je Aleksandar Satsuk za AP.

Satsuk je posljednja meta u širokom gušenju nezavisnih medija od strane bjeloruskih vlasti koje su uslijedile nakon predsjedničkih izbora u augustu 2020. koje su opozicija i zapadne zemlje odbacile kao namještene.

Andrej Bastunec, šef BAJ-a, rekao je za AP da je novinarstvo postalo jedna od najopasnijih profesija u Bjelorusiji.

“Situacija sa slobodom govora u Bjelorusiji je najgora u Evropi. Vlasti uskraćuju građanima bilo kakve alternativne informacije”, rekao je Bastunets.

Uz izvještavanje AP

XS
SM
MD
LG