Dostupni linkovi

RSE u Kumanovu: Sve se može popraviti, sem užasa koji smo doživeli


Piše: Zërijeta Hajro Jajaga (priredila Amra Zejneli)

Divlje naselje u Kumanovu trudi se da se vrati u normalan život. Deca su počela da idu u školu, dok stanovnici naselja čekaju vladinu komisiju da proceni štetu, koju će, kako su obećali, u potpunosti pokriti.

Mnogo rođaka je pristiglo u pomoć onima koji su bili pogođeni sukobom 9. i 10. maja, tokom kojeg su ubijene 22 osobe.

„Sve se može popraviti osim užasa koji smo doživeli, bez trunke krivice“, kaže nam jedan građanin Kumanova.

„Probudio sam se u 4:20 ujutru i otišao u džamiju da klanjam. Kada sam izašao iz džamije, počeli su pucnji i odmah je došla policija, i nisu mi dali da se pomerim odatle“, ispričao nam je Azem Ibrahimi, čija je kuća u potpunosti izgorela od granatiranja 9. maja, tokom sukoba oružane grupe sa policijskim snagma.

Ibrahimi dodaje da su pucnji njegovu porodicu zatekli u snu.

„Moja supruga, naš sin i njegova supruga spavali su, da bi ih probudili rafali posle čega su sišli u podrum i tu su bili od pet ujutru do dva posle podne. Pošto je kuća počela da gori, oni su izašli preko prozora i otišli u dvorište mog brata gde su se ponovo smestili u podrumu njegove kuće“, kaže Ibrahimi.

Stanovnici Divljeg naselja u Kumanovu kažu da nije bilo sumnjivih kretanja u tom mestu, ili da se skupljalo oružje od strane oružane grupe.

„Da sam znao da se ovako nešto dešava... imam sina jedinca, i sve na svetu da mi daju... nikada ne bih dozvolio da oni ostanu ovde. Ne bih ostavio porodicu ovde u tom slučaju“, kaže Azem Ibrahimi.

„Svakog minuta smo čekali smrt. Taj dan (9. maj) za nas je bio najužasniji dan. U šest ujutru sam izašao u dvorište i tražio pomoć od policije, ali u tom trenutku oni su gađali na kuću; tu gde smo ležali, i tu je moj bratanac lakše povređen“, kaže Qamil Azemi, koji je inače slep.

Njegov brat Skender Azemi sumnja u svu ovu policijsku akciju.

„Ovo je ’nameštaljka’ Gruevskog, cela ova akcija je montirana. Džabe kažu da je bilo terorista ili oružja, koje je ovde doneseno“.

RSE: Zašto mislite tako?

Azemi: „Zato što je Zaev najavio da će eksplodirati „bombe monstruma“, a ovaj je hteo da ućutka bombe tako što je nas napao“.

U slučaju ’Monstum’ izrečene su doživotne kazne zatvora za šest Albanaca, a za ubistvo petoro Makedonaca u aprilu 2012. godine kod Smiljkovskog jezera.

Hapšenje nekoliko meštana

Ljuljjeta strepi za svojim suprugom koji je u zatvoru. Kaže da je nepravedno zatvoren. Na dan policijske akcije izveden je iz kuće u pižamama.

„Moga muža su zvali u pola sedam ujutru da ode na posao, jer je običan radnik, radi na građevini, gde god da nađe posao on će da radi. Vlasniku je rekao da ne može da izađe iz kuće zato što od metaka ne može glavu da digne, i da mora da leži na podu. Deca su traumatizovana. Starijeg sina još uvek ne mogu da smirim. Molim vas, ako iko zna nešto o sudbini Besnika Ajdinija, neka nam javi. Od trenutka kada je izveden iz kuće dok je pored sebe držao decu, mi ga više nismo videli“, ispričala je Ljuljjeta.

I ostali stanovnici ovog naselja su zbunjeni a nakon vesti da su dva meštanina navodno pripadnici oružane grupe.

„Ova dvojica iz našeg naselja nepravedno su zatvoreni. Irfan je brica, živi u siromaštvu, i brine se o ženi i o dvoje dece. On je jedan običan radnik i nikome ništa nije uradio. A drugi, Besnik, nikada se najeo nije; ima troje dece, ženu, sestru i stare roditelje. Zbunim se kada čujem da je Irfan brica terorista ili da je to Besnik. Irfan bi svako jutro otvorio radnju i do kasno u noć je čekao mušterije kako bi zaradio neki denar. Besnik je radio od ranog jutra a kako bi nešto zaradio“, ispričala je za RSE Dževrie Šabani, stojeći ispred svoje srušene kuće, i čekajući vladinu komisiju da dođe da proceni štetu.

„Još ih nema. Bili su, posetili neke i vratili se. Ovde sam od sedam ujutru ali ih nema. Rekli su da će da dođu, ali nisu. Nisu se složili o načinu procene i vratili su se. Vidite ovu kuću, ona stoji na nogama ali je vatra od betona napravila prah, možete je okrečiti, ali je veoma oštećena. Zato mora da se sruši do temelja i izgradi nova“, dodala je Shabani.

Meštani ovog naselja su bez struje i vode od sukoba tokom kojeg je njih 22 ubijeno, od kojih osam pripadnika policijskih snaga i 14 njih iz oružane grupe.

Tokom sukoba je ranjeno 37 policajaca, a iz oružane grupe predale su se 30 osobe, za koje makedonske vlasti tvrde da su planirali „teroristički napad na državne institucije Makedonije“.

Vlasti su saopštile da 18 pripadnika ove grupe ima državljanstvo Kosova.

XS
SM
MD
LG