Dostupni linkovi

SZO: Rekordan broj slučajeva korona virusa u svijetu


Putnica sa maskom u avionu, ilustracija
Putnica sa maskom u avionu, ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija zabilježila je u petak rekordan porast broja slučajeva korona virusa širom svijeta, budući da je u protekla 24 sata zabilježeno preko 228 hiljada novih slučajeva infekcije.

Najveća povećanja zabilježena su u Sjedinjenim Državama, Brazilu, Indiji i Južnoj Africi, navodi se u dnevnom izvještaju. Prethodni najveći broj zaraženih u jednom danu bio je 212.326 i zabilježen je 4. jula.

Oko 5.000 osoba umire dnevno, navode iz SZO.

Broj slučajeva korona virusa u svijetu premašio je 12 miliona, prenosi agencija Reuters. Bolest COVID-19 je za sedam mjeseci odnijela živote više od 555.000 ljudi.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije osudio je "nedostatak vodstva" u borbi protiv pandemije korona virusa i uputio emotivnu molbu za globalno jedinstvo, prenosi CNN.

"Prijatelji, nemojte se zavaravati: Najveća prijetnja s kojom se suočavamo sada nije sam virus", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus u govoru u Ženevi u četvrtak.

"To je nedostatak vodstva i solidarnosti na globalnom i nacionalnom nivou."

"Ovo je tragedija zbog koje nam nedostaju mnogi naši prijatelji, gubimo brojne živote. Ne možemo pobijediti ovu pandemiju podijeljeni", rekao je Tedros.

XS
SM
MD
LG