Dostupni linkovi

Poseta reisa Cerića izazvala dodatna zaoštravanja


Reis-ul-ulema Mustafa Cerić, Foto: Midhat Poturović
Reis-ul-ulema Mustafa Cerić, Foto: Midhat Poturović

Poseta poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reis-ul-ulema Mustafe Cerića Sandžaku izazvala je dodatna zaoštravanja između dve islamske zajednice od koje svaka tvrdi da je upravo ona jedina legitimna predstavnica muslimana u Srbiji. Cerićeve izjave potegle su čitav niz reakcija ne samo u Srbiji već i u Bosni i Hercegovini. Njegove pristalice tvrde da su izjave u vezi sa ugroženošću verskih prava muslimana tačne, a sa tim stavom slažu se i aktivisti za ljudska prava u Sandžaku.

Poseta poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) reis-ul-ulema Mustafe Cerića Sandžaku izazvala je podeljene reakcije u javnosti. Posebno sporna bila je njegova izjava da se u Srbiji krše verska prava muslimana. Povod za tu izjavu bila je odluka Ministarstva unutrašnjih poslova i Policijske uprave u Novom Pazaru da zabrani skup na centralnom gradskom trgu, doneta na zahtev gradskih zvaničnika u Tutinu.

Da podsetimo, vlast u Tutinu pripala je Listi za Sandžak, Sulejmana Ugljanina, koja ima dobre odnose sa Islamskom zajednicom Srbije, Adema Zilkića. Mustafa Cerić 2007. godine podržao je formiranje Islamske zajednice u Srbiji muftije Muamera Zukorlića koji je, verski posmatrajući, Zilkićev najveći protivnik. Cerić koji je na čelu Rijaseta u BiH formalno je nadređen muftiji Zukorliću, ali ne i Zilkiću, koji je formirao odvojenu Islamsku zajednicu Srbije.
Sead Šaćirović, portparol Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su tvrdnje Mustafe Cerića potpuno tačne i da ne predstavljaju nikakav politički pamflet već da jasno ukazuju na probleme muslimanskih vernika u Sandžaku:

Verska prava muslimana u Srbiji jako su ugrožena budući da Srbija krši zakone koje je sama donela, posebno zakon o restituciji, odnosno, povredi verske imovine.
"Verska prava muslimana u Srbiji jako su ugrožena budući da Srbija krši zakone koje je sama donela, posebno zakon o restituciji, odnosno, povredi verske imovine. Srpskoj pravoslavnoj crkvi se vraća imovina, a Islamskoj zajednici se ne vraća ništa, štaviše, njena imovina se prodaje i oduzima. Takođe su povređena prava na slobodu i veru, budući da je skup u Tutinu bio potpuno legalno zakazan – čak je opština Tutin platila 600 evra za korišćenje javnog trga što je presedan u istoriji Tutina, a sigurno i Srbije – a onda je naprasno, preko noći, policija Srbije zabranila održavanje ovog skupa i to se slobodno može tumačiti kao ugrožavanje verskih prava, odnosno, ugrožavanje prava građana na slobodu govora. Postoje još drugi oblici kršenja verskih prava muslimana u Srbiji i oni su najčešće izraženi tako što je represija policije konstantna."


S druge strane, predstavnici Islamske zajednice u Srbiji kažu da su takve izjave opasne, zapaljive, i da nisu tačne.
Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić kaže za RSE da Cerićeve izjave nisu dobre ni za međususedske odnose dve zemlje niti za same muslimane koji su podeljeni u dve islamske zajednice:
Te njegove izjave nisu tačne, nisu istinite, i kada je u pogledu status one Islamske zajednice koja deluje na prostoru Srbije, a koju on podržava. Imamo sva moguća prava u Srbiji.

"Mi ovde u Srbiji možemo da idemo u džamiju, mi možemo u Srbiji da ispovedamo svoju veru, možemo u svakom smislu da koristimo sve ono što nam je zakonom obezbeđeno. Na kraju krajeva, što smo i sami izborili u svojim odnosima sa državom i susedima. Tako da te njegove izjave nisu tačne, nisu istinite, i kada je u pogledu status one Islamske zajednice koja deluje na prostoru Srbije, a koju on podržava. Imamo sva moguća prava u Srbiji."


Na izjavu Mustafe Cerića, koji se nakon trodnevne posete Sandžaku vraća u Bosnu i Hercegovinu, reagovao je i ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović rekavši da se Cerić takvom izjavom umešao u unutrašnje stvari druge države.

Sa njegovom izjavom složio se i ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić. On je odbacio tvrdnju Reis-ul-uleme islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafe Cerića da se u Srbiji krše ljudska prava, posebno prava Bošnjaka:

"Potpuno je netačno da postoji u Srbiji ugrožavanje ljudskih prava, a posebno da postoji ugrožavanje ljudskih prava Bošnjaka."


Neki od predstavnika nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava u Sandžaku kažu za RSE da ministar Čiplić nema jasan uvid u sve probleme u Sandžaku, pa je zbog toga njegova izjava pogrešna. Seniha Kačar, predsednica Sandžačkog odbora za ljudska prava, za RSE kaže:
Očito je da se iza ovoga kriju snažni politički motivi. Možda se mislilo, kad se reklo da se krše prava, na cepanje Islamske zajednice, kao jedne tradicionalne institucije Bošnjaka. Do ovog cepanja je očito došlo spolja.

"Očito je da se iza ovoga kriju snažni politički motivi. Možda se mislilo, kad se reklo da se krše prava, na cepanje Islamske zajednice, kao jedne tradicionalne institucije Bošnjaka. Do ovog cepanja je očito došlo spolja."

Mnogi veruju da će nakon posete Mustafe Cerića prostor Sandžaka postati još nestabilniji jer su njegove izjave bile dosta zapaljive. Međutim, Aida Ćorović, direktorka nevladine organizacija UrbanIn iz Novog Pazara ne misli tako:

"Ako konstatujemo da je nešto loše, to jeste već početak rešavanja problema. Ako ćutimo o problemima bićemo dugoročno frustrirani i nikad ništa nećemo postići."

XS
SM
MD
LG