Dostupni linkovi

Regionalna saradnja policije u borbi protiv cyber kriminala


Ministri unutrašnjih poslova Crne Gore, BiH i Srbije: Ivan Brajović, Sadik Ahmetović i Ivica Dačić
Ministri unutrašnjih poslova Crne Gore, BiH i Srbije: Ivan Brajović, Sadik Ahmetović i Ivica Dačić
U Sarajevu se održava Međunarodna konferencija o sigurnosti Balkana, pod nazivom 'Tehnologija i obrazovanje - izazovi u svijetu kibernetičke infrastrukture'. To je bila prilika da ministri unutrašnjih poslova i pripadnici sigurnosnih agencija razmijene iskustva u borbi protiv visokotehnološkog ili Cyber kriminala, što podrazumijeva preprodaju narkotika putem interneta, zloupotrebu djece, trgovinu ljudima, ali i zloupotrebe platnih kartica i da sagledaju kako se zajedničkim snagama mogu efikasnije boriti protiv ovog vida kriminala.

Razvojem visokih tehnologija i kriminal je postao sofisticiraniji nego što je bio ranije i ponekad ga je teško i prepoznati, kaže premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Internet se koristi za preprodaju narkotika, zloupotrebu djece, trgovinu ljudima, ali i za krađu ličnih podataka korisnika interneta, te zloupotrebe platnih kartica, objašnjava Dačić i dodaje da je najveći problem zloupotreba djece putem interneta.

„Zloupotreba različitih internet servisa za ostvarivanje kontakta sa decom i maloletnim licima, njihovu zloupotrebu u virtuelnom prostoru, širenje materijala nastalog zloupotrebom dece, doživelo je svoju punu ekspanziju, što je podstaklo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije da u cilju suzbijanja jedne od najnegativnijih društvenih pojava otvori akciju trajnog karaktera pod nazivom Armagedon, čiji je ishod bio hapšenje desetine internet predatora“, kaže ministar unutrašnjih poslova i premijer Srbije.

Imajući u vidu da ova vrsta izazova nadilazi nacionalne granice za borbu protiv ovakve vrste kriminala, neophodna je saradnja policija svih država regiona, kaže ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Ivan Brajović.

„Kod nas postoji svijest o ogromnom problemu i kod nas postoji apsolutna želja za saradnjom u ovoj oblasti, kao svim oblastima borbe protiv raznih vidova kriminala. Čini mi se da se jedino na takav način možemo suprotstaviti nečemu što možemo slobodno označiti kao pošast trećeg milenijuma.“

Bosna i Hercegovina i u ovome kaska za susjedima. Ono što Bosni i Hercegovini predstoji, a što susjedi već imaju, jeste nacionalna Strategija za borbu protiv cyber kriminala, kaže ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Ivica Dačić i Sadik Ahmetović
Ivica Dačić i Sadik Ahmetović
„Visokotehnološki kriminal je prepoznat kao ozbiljna prijetnja i u Bosni i Hercegovini, jer je stopa visokotehnološkog kriminala i broja povratnika u izvršenje ovih krivičnih djela u stalnom porastu. Moram reći da nisam zadovoljan – kao ministar sigurnosti – kad je u pitanju cyber kriminal, i da je to prostor gdje moramo ostvariti određeni napredak u svim segmentima, u svim agencijama za provođenje zakona. Vjerovatno već od danas, zajedno sa našim partnerima, pokušaćemo se dogovoriti da napravimo jednu kvalitetnu strategiju. Ona će vjerovatno pokazati sve nedostatke koje imamo i sve aktivnosti koje trebamo poduzeti, i u stručnom i u materijalnom smislu“, kazao je Ahmetović.

Srbija je odmakla najdalje u regionu u borbi protiv ove pošasti. Usvojila je i nacionalnu strategiju borbe protiv cyber kriminala i uskladila zakonodavstvo sa međunarodnom konvencijom i evropskim zakonima. Potpisan je i sporazum o saradnji sa EUROPOL-om što ovoj zemlji omogućuje razmjenu podataka sa svim zemljama koje su članice EUROPOL-a. No, ono što i Srbiji još uvijek nedostaje je prilagođavanje policijskih struktura novim izazovima, kaže Dačić.

„Navešću samo jedan primer. Vi znate kako se obično primaju zaposleni u ministarstva unutrašnjih poslova i policiju. Jedan od najboljih stručnjaka iz ove oblasti nije mogao da prođe prijemni ispit, odnosno zdravstveni pregled u Ministarstvu unutrašnjih poslova zato što ne vidi dobro na levo oko – kao da će on koji radi u odelenju za visokotehnološki kriminal da učestvuje u takmičenju u streljaštvu ili nekim drugim borbenim disciplinama, a bavi se prevencijom i borbom protiv visokotehnološkog kriminala. Policija mora da shvati da je ovo XXI vek i da se ne može načinom na koji se delovalo u proteklim vekovima boriti protiv modernih tehnologija. A ako ne menjamo sami sebe, visokotehnološki kriminal će nas pobediti.“

Turski ministar unutrašnjih poslova Idriz Naim Šahin prenio je iskustva svoje zemlje u borbi protiv ovog vida kriminala. Naime, Turska je oformila posebnu akademiju na kojoj se obučavaju kadrovi za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Naša filozofija je takva da naš uposlenik treba biti pametniji od kršioca zakona. Šta to znači? Treba da razmišlja njegovom glavom, njegovom pameću i da bude uvijek korak ispred njega. Jedino na taj način ćemo biti u prilici da ostvarimo pozitivne rezultate.“

Šahin je predložio da takvu akademiju osnuju i zemlje Balkana, a Turska bi u tome mogla dati svoj doprinos.
XS
SM
MD
LG