Dostupni linkovi

Dačić u Sarajevu: Srbija želi čiste odnose sa BiH


Ivica Dačić sa članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem
Ivica Dačić sa članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem
Napredak u bilateralnim odnosima i dobrosusjedskoj saradnji postiže se samo stalnim dijalogom između dvije zemlje, poručio je nakon susreta sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Izetbegović je također ukazao na potrebu iniciranja aktivnosti na rješavanju otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine i Srbije.

„Prošlost nećemo zaboraviti, ali želimo izgraditi sigurnu i stabilnu budućnost za sve naše građane. To jedino možemo osigurati kroz dogovore i kompromise. Razgovarali smo o odnosima dvije zemlje, sa posebnim osvrtima na neka otvorena pitanja koja bismo trebali konačno početi rješavati. To se prvenstveno odnosi na pitanje dogovora o granici, korištenju hidropotencijala rijeke Drine, rješavanju imovinsko-pravnih odnosa itd.“

Bosna i Hercegovina poštuje odluku Srbije da ima neutralan status kada je u pitanju NATO, dodao je Izetbegović, uz napomenu da je siguran i da Srbija poštuje stav Bosne i Hercegovine da želi skorašnji ulazak u tu vojno-političku asocijaciju.

Za premijera Srbije Ivicu Dačića niz sastanaka u Sarajevu protekao je u konstruktivnoj i korektnoj atmosferi. Bosna i Hercegovina i Srbija imaju mnogo zajedničkog i potrebu da se zajednički djeluje:

„Mislim da je danas najlakše mahati onim sa čime se ne slažete, a da je teško i veliki je napor dolaziti do kompromisa i do održivih rešenja.“

Premijer Dačić sastao se tokom dana i sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, te je tom prilikom poručio:

„Sarajevo ne treba da se ljuti na Beograd kada ima specijalne odnose i posećuje Banjaluku, isto kao što Banjaluka ne treba da se ljuti na Beograd kada Beograd posećuje i ima odnos sa Sarajevom, zato što Srbija želi da ima čist račun.“

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija iznio je tokom susreta s Dačićem ideju o definisanju načina rada u rješavanju problema.

„Konkretno – da pokrenemo međudržavni savjet za saradnju Bosne i Hercegovine i Srbije, koji se zadnji put sastao početkom 2005.“, kazao je Lagumdžija.

Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je nadu da će do kraja godine Beograd posjetiti predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, kako bi se otvorio proces konkretnog rješavanja otvorenih pitanja između dvije zemlje.
XS
SM
MD
LG