Dostupni linkovi

Skinuti mladima teret prošlosti


Mladi, ilustrativna fotografija
Mladi, ilustrativna fotografija

Mladi Balkana od januara iduće godine imat će Regionalnu kancelariju, sa sjedištem u Tirani. Tako je odlučeno na pariškom Samitu o Zapadnom Balkanu. Osmišljena po uzoru na kancelarije za saradnju između mladih Francuske i Njemačke nakon Drugog svjetskog rata, regionalna kancelarija mladih Balkana će pomoći upoznavanju, pomirenju, a prije svega mobilnosti mladih.

Do sada su nevladine organizacije na programima razmjene pokušavale napraviti pomake, a sada potpisom premijera zemalja Balkana stvorila se i institucionalna podrška mladima.

Nakon ratova na prostoru bivše Jugoslavije, mlade Balkana su stalno razdavajali granicama i predrasudama. Iako većina nije bila ni rođena u vrijeme rata, mladima su odrasli nametnuli teret prošlosti.

Svih ovih godine malo toga se radilo na rušenju tih barijera, a uglavnom je to činio nevladin sektor. Sada, kroz Regionalu kancelariju za mlade otvaraju se vrata za upoznavanja, putovanja, saradnju, a na koncu i za pomirenje.

"Kancelarija će otvoriti mogućnost mladim ljudima u regionu da se uvezuju i da stvaraju bolje odnose, nego što to rade njihovi vršnjaci trenutno ili su radili u prošlosti. Tako će obnoviti veze, koje će dovesti do mira i dobrosusedskih odnosa, koja i jeste jedna od najvažnijih stvari za naša region", navodi Anita Mitić, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije, te dodaje:

"Jednostavno, mladi ne putuju po regionu, oni se ne poznaju i to neznanje izaziva strah od nepoznatog. Onda se stvaraju neprijatelji. Politička situacija i rast nacionalizmau ovim zemljama svakako ne pomaže."

Mladi u zemljama regiona imaju gotovo identične probleme – kaže Jan Zlatan Kulenović, aktivista i jedan od bh. predstavnika na Samitu u Parizu.

Jan Zlatan Kulenović
Jan Zlatan Kulenović

"Nezaposlenost mladih je broj jedan tema u svih ovih šest zemalja, također i odlazak mladih. Problemi sa reformom obrazovanja i nedostatkom kvalitete. Prema tamo, koliko god mladi ljudi misle da su različiti jedni od drugih, u stvari, žive na prostoru na kojem imaju identične probleme i upravo kroz tu regionalnu saradnju se ti problemi mogu rješavati", kaže Kulenović.

Nekako u sjeni Samita o Zapadnom Balkanu u Parizu, premijeri Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije potpisali su Sporazum o osnivanju regionalne Kancelarije za saradnju mladih Zapadnog Balkana. Proces osnivanja Kancelarije je započet još prije dvije godine na tzv. Berlinskom procesu – kaže Rejan Igor Roić, član radne grupe, kao i član Komisije za mlade pri Vijeću ministara BiH.

"Do sada je bilo mnogo različitih regionalnih inicijativa, gdje se željelo raditi na pomirenju mladih nakon sukoba na ovim prostorima, međutim, nikada to nije imalu podršku vlasti, kao što to ima sada u ovom obimu. Još od Berlinskog procesa se počelo govoriti o tome da mladi iz regiona trebaju što više da sarađuju, da oni budu pokretačka snaga koja će pokrenuti stanje u društvu i koja će, na neki način, doprinijeti pomirenje u regiji. Zahvaljujući Angeli Merkel, ova inicijativa je dobila vjetar u leđa", ocjenjuje Rejan Igor Roić.

Saradnja svih obrazovnih ustanova

Jedna od bitnih obaveza u radu Kancelarije za mlade bit će buđenje aktivizma mladih i njihova participacija u političkom i društvenom životu zemalja iz kojih dolaze. Recimo u Bosni i Hercegovini je tek deset posto mladih aktivno, što kroz rad u nevladinom sektoru, što kroz učešće u političkim strankama.

"U Crnoj Gori, situacija je slična", kaže Ivana Bošković iz Evropskog pokreta.

"Jedno od pet mladih ljudi, pokazalo je istraživanje, može da kaže šta je aktivizam, šta je participacija mladih, dok vrlo često i oni koji misle da znaju, nisu u stanju da te pojmove konkretno objasne, a ova regionalna inicijativa zahtjeva da se mladi aktivaraju na lokalnom nivou", ističe Bošković.

Za rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih bit će određen fond. Mladi će moći aplicirati i na projektima.

"Projekti mobilnosti mladih u regiji bit će obuhvaćeni ovim prvim projektima koji su budu realizirali. Mobinošću mladih doprinijet će se pomirenju mladih u regiji", riječi su Rejana Igora Roića.

Anita Mitić
Anita Mitić

"Tu se otvara ogroman prostor da, na primer, univerziteti sarađuju ili srednje škole, čak osnovne škole. Sve ono što mi kao civilno društvo nismo mogli da priđemo, sada će to biti olakšano, jer imamo državu iza sebe", tvrdi Anita Mitić.

Regionalna Kancelarija, prema mišljenju ovih mladih ljudi, ne osniva se samo radi njih, već radi budućnosti Balkana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG