Dostupni linkovi

Region u 2010: Najzanimljivije i najčitanije na RSE



(Fotogalerija: Region u 2010. u slikama)


Godina iza nas je obilovala političkim i drugim događajima u regionu. Pročitajte o čemu smo najviše izvještavali i šta ste najviše čitali na našim stranicama.

* Januar - Ivo Josipović je izabran za predsjednika Hrvatske, što je otvorilo nadu širom Balkana u otopljavanje odnosa kako između Beograda i Zagreba tako i u čitavom regionu.

Iz niza tekstova o Josipovićevim posjetama i susretima u susjednim zemljama, pročitajte ovaj, Josipović u BiH: Uvesti optimizam u regiju, o nagradi za ličnost godine koja mu je dodijeljena u Banja Luci.

* Mart - Bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić je 1. marta uhapšen u Londonu na osnovu potjernice iz Srbije za slučaj Dobrovoljačka i pogibiju vojnika JNA u Sarajevu 1992. godine.

Ganić je oslobođen nakon skoro pet mjeseci pritvora i kućnog pritvora. Sve o slučaju Ganić i Dobrovoljačka ste mogli naći na stranici "Dosije Dobrovoljačka".

* Juli - Međunarodni sud pravde u Hagu je u julu, sedam mjeseci nakon rasprave, donio savjetodavno mišljenje u kojem je rekao da proglašenjem nezavisnosti Kosova od Srbije 2008. godine nije prekršeno međunarodno pravo.

Reakcije, analize i komentare odluke MSP mogli ste čitati na stranici "Rasprava o Kosovu".

*Oktobar - Bosanci i Hercegovci su u oktobru glasali na opštim izborima koji, po mnogima, nisu donijeli očekivane promjene, uprkos nešto boljem rezultatu multietničke opozicije nego prije, a sve ste mogli pročitati na stranici "Izbori u BiH".

* Decembar - Kosovo je održalo izvanredne izbore nakon sloma vladajuće koalicije predvođene premijerom Hashimom Thacijem iz kojih su Thaci i njegova Demokratska partija Kosova izašli kao pobjednici.

Ipak, samo nekoliko dana poslije, Thacija i druge bivše vođe Oslobodilačke vojske Kosova je dočekao hladan tuš u vidu izvještaja specijalnog izvjestioca savjeta Evropa Dicka Martyja koji ih je optužio za organizovani kriminal i trgovinu drogom, narkoticima i ljudskiim organima.

No, vas nisu interesovale samo političke teme. Pročitajte koji su tekstovi bili najčitaniji na našoj stranici u 2010. godini.

Tema sedmice

Sabina Čabaravdić je u prilogu Slučaj na kojem se prelamaju ukupni odnosi na Balkanu emitovanom 6. marta analizirala posljedice Ganićevog hapšenja i slučaja Dobrovoljačka. Najčitaniji tekst na našoj stranici u prošloj godini nagrađen je kao najbolja tema sedmice u konkurenciji priloga iz servisa na 21. jeziku na kojima se emituje program Radija Slobodna Evropa.

Most

"Istine i zablude o Titu", razgovor dva ugledna istoričara i odlična poznavaoca istorije Jugoslavije, Latinke Perović iz Beograda i Tvrtka Jakovine iz Zagreba, na 30. godišnjicu smrti Josipa Broza Tita je bio najčitanije izdanje emisije koju uređuje Omer Karabeg.

Karabegu je u oktobru dodijeljena nagrada "Dr Erhard Busek" za doprinos boljem razumijevanju u Jugoistočnoj Evropi za 2010., koju dodjeljuje Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (South East Europe Media Organisation - SEEMO).

Dnevnik


Ugo Vlaisavljević, profesor filozofije i kolumnista iz Sarajeva, je za rubriku Mirjane Rakele u januaru sedam dana bilježio šta se dešava u njegovom životu i oko njega. Njegova zapažanja smo objavili u najpopularnijem prošlogodišnjem Dnevniku pod naslovom "Ovdje su sva tri naroda poturčena".

Intervju

Dženana Halimović je u januaru intrevjuisala Harisa Silajdžića, sada već bivšeg, člana Predsjedništva BiH. U intervjuu pod naslovom "Realizuje se Miloševićev projekat", Silajdžić je govorio o uzrocima za nemogućnost dogovora bh. političara o reformama neophodnim za bolje funkcionisanje države i brže priključenje Evropi.

Priča

Branka Mihajlović je u februaru povodom početka snimanja dokumentranog filma o dva košarkaška asa sa prostora bivše Jugoslavije - pokojnog Dražena Petrovića iz Hrvatske i Vlade Divca iz Srbije - razgovarala sa Divcem i Draženovim bratom Aleksandrom. Priča pod naslovom "Kako je rat razdvojio dve košarkaške legende" je dirljiva priča o kraju prijateljstva zbog rata.

Kolumna

Nenad Pejić je u aprilu i maju u četiri kolumne analizirao trenutnu srpsku, bošnjačku i hrvatsku politiku kao i Titovu ulogu u raspadu Jugoslavije, a zatim otvorio žustru raspravu u kojoj je odgovorio na svako pitanje i komentar. Pored toga što su ove kolumne bile najčitanije na našoj stranici u prošloj godini one su ujedno i najkomentiraniji tekstovi.

XS
SM
MD
LG