Dostupni linkovi

Josipović u BiH: Uvesti optimizam u regiju


Ivo Josipović, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović daju izjave novinarima, Banjaluka 6. decembar 2010. Foto: Erduan Katana
Ivo Josipović, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović daju izjave novinarima, Banjaluka 6. decembar 2010. Foto: Erduan Katana
Članovi predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović u Banjaluci sastali su se sa predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem. Dogovoren je i zvanični susret u Zagrebu početkom 2011. godine.

Josipović je u ponedeljak uveče preuzeo i nagradu Ličnost godine koju dodjeljuju banjalučke Nezavisne novine.

Predsjedavajući predsjedništva Radmanović istakao je da je ovo bio još jedan susreta koji potvrđuje dobre odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U ukupnoj regionalnoj saradnji vrlo je važno da susjedne zemlje intenzivno sarađuju, jer će to dati rezultate za narode koje žive na ovim prostorima, kazao je Radmanović.

"Lideri zapadnog balkana treba da uzmu stvar u svoje ruke i između sebe dogovore kako će ovaj prostor izgledati,"
rekao je Radmanović.

Josipović je kazao da je ponovo potvrđena potreba saradnje i, kako je rekao, uputio je službeni poziv Predsjedništvu BiH da posjeti Republiku Hrvatsku.

"Drago mi je da su to predsjednici načelno prihvatili. Oni će još to na Predsjedništvu potvrditi," kazao je Josipović.

Sve institucije zemalja u regionu imaju posebnu odgovornost da cijelu regiju povedu putem saradnje, mira u evropsku budućnost, ocjenio je Josipović

"I da pokažemo optimizam ljudima. Da uvedemo jedan optimizam u regiju. I mislim da to dijelom već uspjevamo. Danas (ponedjeljak) sam razgovarao i sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inckom i on mi je rekao da ove naše zemlje već sada uživaju jedan drugi imidž nego prije godinu dana. Vrlo je važno da nas percipiraju kao ozbiljne države ozbiljne partnere okrenute najvišim civilizacijskim vrijednostima", rekao je predsjednik Hrvatske.

Podstrek ka Evropi

Imamo jednu novu atmosferu u regionu jedan novi optimizam, kazao je Izetbegović.

"I mislim da je predsjednik Jospović lično zaslužan za jedan takav obrat. Dogovorili smo se o posjeti Predsjedništva BiH Zagrebu u januaru. Razgovarali smo i o ubrzanom putu svih zemalja nastalih raspadom Jugoslavije ka Evropskoj uniji. Mislim da ćemo ponovo u dogledno vrijeme živjeti u jednoj zemlji Evropskoj uniji,"
ocjenio je Izetbegović.

Josipović je povodom nagrade Ličnost godine, koju dodjeljuju banjalučke Nezavisne novine, rekao:
Svojim narodima dugujem optimizam, evropsku budućnost i upravo zato je ona za mene, ali i za druge ljude, jedno ohrabrenje, kazao je Ivo Josipović.

"Zahvalan sam na nagradi i mislim da je ona podstrek svima onima koji vide zemlje jugoistočne Evrope kao evropske prosperitetne države".

Prema njegovim riječima, ovo je priznanje ne samo njemu za politiku koju zagovara, nego i priznanje širokom krugu ljudi koji su prepoznali da zemlje regiona ne mogu više onako kako su to činile prije.

„Svojim narodima dugujem optimizam, evropsku budućnost i upravo zato je ona za mene, ali i za druge ljude, jedno ohrabrenje“, kazao je Josipović

O pozitivnoj atmosferi u regionu govori i to što su se na ovoj manifestaciji pojavili i predsjednici Srbije i Crne Gore Boris Tadić i Filip Vujanović.

*****
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:

Josipović se poklonio bošnjačkim žrtvama u Ahmićima
Hrabar državnički potez
Hrvatska javnost pozitivno ocjenjuje Josipovićev posjet
Josipovićeva posjeta - nova nada za regionalnu saradnju pomirenje

Povratnici Hrvati očekuju da će Josipovićeva posjeta olakšati njihov status
XS
SM
MD
LG