Dostupni linkovi

Region: Poplave ne prestaju, zatražena i pomoć NATO-a




Zbog nezapamćenih poplava koje su zadesile Crnu Goru Ministarstvo odbrane se obratilo za pomoć NATO-u.

Seizmološki zavod Crne Gore je tokom četvrtka i petka zabilježio je veliku seriju manjih potresa na području Brajića, Plužina i sjeverne Albanije.

Ovi zemljotresi manje jačine se mogu povezati sa padavinama i sa punim akomulacijama u Pivskom jezeru.

Stanje u poplavljenim područjima u Hrvatskoj, u Metkoviću na desnoj obali Neretve, petnaestak kilometara od ušća Neretve u more, i dalje je teško.

Vodostaj Neretve je u padu, međutim zaobalne vode na desnoj obali Neretve nadiru i dalje.

Hrvatski predstavnici najavili su da će u ponedjeljak u Banja Luci na sastanku međudržavne komisije BiH i Hrvatske za vodno gospodarstvo postaviti pitanje kako se gospodarilo akumulacijama u slivu Neretve u BiH, te se i Metković našao pod vodom.

Od petka ujutro su u BiH padavine djelimično prestale, pa se i vodostaj većine rijeka povlači osim u Semberiji gdje je, prema informacijama sa terena, situacija alarmantna.

Drina je i dalje u porastu i pod vodom je više od hiljadu kuća u nekoliko naselja u okolini Bijeljine. U Hercegovini je najteže tokom protekle noći bilo u Čapljini i Ravnom.

U pomoć stanovništvu došli su i pripadnici Oružanih snaga BiH.

U Srbiji se beleži pad vodostaja Lima i Drine. Tokom noći sa četvrtka na petak je iz Loznice evakuisano oko 1.400 ljudi. Najteža situacija je kod Prnjavora.

Zbog izlivanja Drine privremeno su zatvorena i četiri granična prelaza - Badovinci, Trbušnica, Mali Zvornik i Ljubovija, tako da je Sremska Rača jedini prelaz ka Bosni i Hercegovini.
XS
SM
MD
LG