Dostupni linkovi

Refsdal supernova: Isti kosmički događaj pet puta


Refsdal supernova
Refsdal supernova

Izuzetno je teško predvidjeti eksploziju zvijezde, ali na našu sreću Refsdalova supernova je magični izuzetak koji potvrđuje pravilo.

Naučnici su predvidjeli da će zvijezda Refsdal eksplodirati u prvim mjesecima 2016. godine, ali očekivana supernova se ipak desila već prošle sedmice. Na našu sreću, teleskop Hubble je bio spreman i uperen u pravom smijeru.

Prosječnoj staroj zvijezdi težoj najmanje osam puta od našeg Sunca potrebni su milioni godina da konačno umre u događaju bez presedana – eksploziji poznatoj kao supernova, a koja pojavom koja traje i do nekoliko sedmica obasjava cijelu matičnu galaksiju.

Priložena fotografija bilježi izgled supernove od 11. decembra. Ipak, s obzirom da je Refsdal udaljen od Zemlje nevjerovatnih 10 milijardi svjetlosnih godina, fotografija je zapravo samo prikaz daleke prošlosti.

Još jedna zanimljiva činjenica jeste da ovu supernovu vidimo kroz tzv. gravitaciono sočivo koje svojim djelovanjem uvećava svaki objekt ispred kojeg se nalazi. Također, gravitaciono sočivo kreira jedno cijelo jato galaksija, pa supernovu vidimo zapravo nekoliko puta zbog snažne deformacije svjetlosti, slično kao što to radi klasično povećalo ukoliko ga postavimo pod određenim uglom.

S obzirom da na nebu zbog toga imamo više prikaza jednog te istog objekta, a čija svjetlost zbog spomenutog sočiva putuje različitim pravcima, sama eksplozija će biti viđena više puta. Upravo zbog toga, Refsdalova supernova zabilježena je već pet puta, dok njenu matičnu galaksiju vidimo u najmanje tri "izdanja".

XS
SM
MD
LG