Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Referendumsko „da“ – dobra vijest za sve


Piranski zaljev - razgraničenje na području ovog zaljeva i okolnog mora predmet je spora između Slovenije i Hrvatske
Uspjeh slovenskog referenduma olakšat će Hrvatskoj nastavak puta u Europu, Slovenija neće imati problema sa Bruxellesom, a Jugoistok Europe dobio je nakon referenduma snažan poticaj u svojim euroatlantskim očekivanjima, ocjenjuje se u Zagrebu.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor vidno je dobre volje komentirala uspjeh slovenskog referenduma održanog u nedjelju kojim su slovenski građani potvrdili odluku svog parlamenta da se granično pitanje sa Hrvatskom u Istri riješi arbitražom.

„Mislim da se jučerašnjim danom uistinu okreće jedna nova stranica, ne samo u odnosima između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, nego jedna nova stranica važnih poruka, poruka ohrabrenja prije svega za sve naše susjede, za cijeli Jugoistok Europe.“


Hrvatska premijerka podsjetila je da je arbitražni sporazum hrvatske pregovore o članstvu u Europskoj uniji odvojio od rješavanja graničnog pitanja, budući da svi rokovi iz sporazuma počinju teći od potpisivanja hrvatskog pristupnog ugovora.

Borut Pahor i Jadranka Kosor - iz arhive 2009. godina
Ona očekuje da Hrvatska do ljeta otvori preostala dva još neotvorena poglavlja u pregovorima.

„U razgovorima s premijerom Pahorom ja sam dobila uvjeravanja da zaista više nema nikakve prepreke za otvaranje poglavlja 31, tako da sam ja vrlo optimistična da upravo s današnjim danom kreće jedna nova dinamika pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom.“


Gospođa Kosor svoju je izjavu poentirala podsjećanjem da je Hrvatska unazad godinu dana koliko traju njeni pregovori sa slovenskim premijerom Pahorom otvorila i zatvorila više poglavlja nego u 4,5 godine prije toga, što je - usput budi rečeno - taman duljina Sanaderovog mandata na čelu Vlade.

„Hrvatska i Slovenija su u povijesnoj prilici da zajednički preuzmu svoj dio odgovornosti za regiju, jer ovaj je sporazum bitan za sve države u ovom dijelu Europe,“ kazao je u ponedjeljak ujutro i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Davor Božinović.

On je podsjetio kako su svo vrijeme slovenske blokade hrvatskih pregovora i sve druge države Jugoistoka Europe bile također zamrznute na svom europskom putu.

Šanse za inicijativu nalik na "višegradsku"


I hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozdravio je u ponedjeljak pozitivan ishod slovenskog referenduma o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom.

„Čestitam našim susjedima i prijateljima Slovencima na dobroj i razumnoj odluci. To je odluka koja s jedne strane Hrvatskoj, pa i cijeloj Europskoj uniji otvara perspektivu proširenja, a sa druge strane to je zasigurno novi poticaj rastućim dobrim odnosima između Slovenije i Hrvatske. Mislim da je njihova odluka vrlo dobra i s aspekta regije i s aspekta Europe i čestitam im još jednom.“


Vesna Pusić, Foto: zoomzg
Oporbena predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Hrvatske sa Europskom unijom Vesna Pusić kazala je kako referendumska odluka Hrvatskoj olakšava nastavak pristupnih pregovora, a Slovenija je izbjegla neugodne razgovore sa Bruxellesom u slučaju da je referendum propao.

„Još ima posla dok se problem ne riješi, ali svakako je ovo korak u dobrom pravcu. Mislim da on koriosti Hrvatskoj, koristi Sloveniji,a koristi i dodavanju jedne note ozbiljnosti cijeloj regiji.“

Davor Gjenero, analitičar čije procjene izlaze i u slovenskim i u hrvatskim medijima, kaže za RSE kako su u pravu oni hrvatski političari koji naglašavaju regionalnu dimenziju slovenskog „da“ na referendumu o arbitraži sa Hrvatskom.

Da on nije bio potvrđen, sve ono što se ove godine napravilo vezano uz tzv. 'proces na Brdu' palo bi u vodu. Ovako Hrvatska i Slovenija imaju velike šanse da – nasuprot konceptu regionalnog liderstva, kojeg pretenciozno nudi predsjednik Srbije gospodin Tadić – formiraju inicijativu koja će naličiti na onu 'višegradsku', ili na onu baltičkih republika, koja će se zasnivati na matričnom odnosu svih zemalja u regiji i na savezništvu u pristupanju Europskoj uniji.“

Pročitajte i ovo:
Referendum označio preokret u hrvatsko-slovenskim odnosima
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG