Dostupni linkovi

Referendum označio preokret u hrvatsko-slovenskim odnosima


Slovenija -- glasanje na referndumu u Novoj Gorici, 06 jun 2010
Slovenija -- glasanje na referndumu u Novoj Gorici, 06 jun 2010
Prve službene hrvatske reakcije na uspjeh referenduma o arbitražnom sporazumu u Sloveniji okrenute su regiji jugoistoka Europe.

„Rezultat referenduma je poruka ohrabrenja za sve naše susjede“, kazala je u ponedjeljak ujutro hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Ona je pozdravila pozitivni ishod referenduma, jer je to, kazala je, "nova stranica ne samo u hrvatsko – slovenskim odnosima, nego i važna poruka ohrabrenja za sve naše susjede i cijeli jugoistok Europe“.

„Hrvatska i Slovenija u prilici su da preuzmu poziciju koja im prirodno pripada – preuzeti zajednički svoj dio odgovornosti za regiju, jer ovaj je sporazum bitan za sve države u ovom dijelu Europe,“ kazao je u ponedjeljak ujutro i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Davor Božinović.

On je podsjetio kako su svo vrijeme dok je Slovenija blokirala hrvatske pristupne pregovore, i sve druge države Jugoistoka Europe bile također zamrznute
na svom europskom putu.

„Slovenski građani prepoznali su da je Hrvatska važan susjed i da dvije države imaju mnogo toga zajedničkog što treba iskoristiti“, dodao i kazao kako je ishod referenduma o sporazumu o arbitraži, što se Hrvatske tiče - bio očekivan. A to što je svega nešto preko 60 posto slovenskih građana izišlo na referendum, Božinović tumači time da im je vjerojatno već malo puna kapa te teme.

Doprinos konceptu proširenja EU

Kakve su prve stranačke reakcije u Hrvatskoj. Potpredsjednik HDZ-a Ivan Jarnjak pozdravlja ishod slovenskog referenduma i kaže kako je njegov rezultat u prvom redu ilustracija aktualnih međustranačkih odnosa u Sloveniji.

Bivša predsjednica narodnjaka i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje hrvatskih pristupnih pregovora sa Europskom unijom Vesna Pusić kaže kako je jučerašnji rezultat olakšao Hrvatskoj put prema članstvu u Uniji, dok je Slovenija na taj način izbjegla komplikacije u odnosima sa Bruxellesom.
Jadranka Kosor u jednom od mnogobrojnih susreta sa svojim slovenačkim kolegom Borutom Pahorom


Potpredsjednik istarskog demokratskog sabora Damir Kajin kaže da je ovo slovenski pragmatični potez, međutim da njihov odnos prema Hrvatskoj ostaje isti i da sve ove godine nisu pokazali ni jednu gestu dobre namjere: još uvijek drže vojsku na hrvatskom teritoriju Sv. Geri, prema Hrvatskoj nisu napravili nijednu cestu, pooštrili su granični režim, a nije riješen niti problem desetaka tisuća štediša Ljubljanske banke.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sinoć je pozitivan ishod slovenskog referenduma o arbitraži ocijenio kao “važnu pobjedu za Sloveniju, Hrvatsku i Europu“.

U priopćenju iz njegovog ureda kaže se kako će rezultat referenduma istodobno "potaći očigledan uzlazni trend prijateljskih odnosa Hrvatske i Slovenije" a da "slovenska podrška omogućuje Hrvatskoj da završi pristupne pregovore bez opterećenja problemom granice koji će svoje rješenje naći u arbitraži".

"Ovo je i doprinos konceptu proširenja Europske unije koji obuhvaća Hrvatsku, a u budućnosti i sve zemlje jugoistočne Europe", navodi isti izvor.

Josipović je u nedjelju navečer razgovarao s predsjednikom Republike Slovenije Danilom Tuerkom i premijerom Borutom Pahorom "te im čestitao na uspješno provedenom referendumu i politici mira i prijateljstva koju vode".

*****
Pročitajte i ovo:
Moguće da Slovenci glasaju protiv Sporazuma o arbitraži
Hrvatska i Slovenija potpisale Sporazum o arbitraži
Slovenija objavila jednostranu izjavu uz arbitražni sporazum
Sabor ratificirao arbitražni sporazum sa Slovenijom
XS
SM
MD
LG